LOPOVI UKRALI BISTU BORISA KIDRIČA

Izvor: Kurir, 04.Jan.2011, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LOPOVI UKRALI BISTU BORISA KIDRIČA

LJUBLJANA - U Kidričevu su lopovi sa spomenika odneli bistu funkcionera iz vremena SFRJ Borisa Kidriča. Neki meštani smatraju da je reč o običnoj krađi bronze od koje je izlivena bista, dok drugi misle da je reč o gestu protivnika bivše i sadašnje levice.

Gradonačelnik Anton Leskovar, koji je član opozicione Slovenske demokratske stranke, kaže da krađa nije politički motivisana i da lično nikada nije razmišljao o tome da spomenik skloni.

Slovenačko Delo navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je upravo gradonačelnik u prošlosti izražavao nezadovoljstvo nad likom i delom Borisa Kidriča, a posredno na taj način i nad spomenikom.

Spomenik, koji je pre tri decenije izradio akademski vajar Viktor Gojković iz Ptuja, otkriven je 1973. godine i simbolizovao je grad Kidričevo, a ime Kidriča su svojevremeno nosile jedna fabrika i osnovna škola.

Policija je ocenila da se krađa desila između nepoznatog datuma i 3.januara kada je i otkrivena.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukradena bista Kidriča

Izvor: Danas, 04.Jan.2011

U Kidričevu su lopovi sa spomenika odneli bistu poznatog slovenačkog političara Borisa Kidriča. Neki meštani smatraju da je reč o običnoj krađi bronze od koje je izlivena bista, dok drugi misle da je reč o gestu protivnika bivše i sadašnje levice.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.