LJUBOMIR IMA 90 GODINA, A NE ODVAJA SE OD LEKARSKOG POZIVA: Ni pandemija mu ništa ne može, ovo je njegova tajna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 19:56

LJUBOMIR IMA 90 GODINA, A NE ODVAJA SE OD LEKARSKOG POZIVA: Ni pandemija mu ništa ne može, ovo je njegova tajna!

Okolnosti u kojima je često radio kao jedini lekar, učinile su da stekne dragoceno iskustvo koje koristi i sada u pandemiji

Za mnoge odlazak u penziju predstavlja kraj karijere, ali ne i za profesora doktora Ljubomira Ristića, ginekologa koji ima 90 godina, a ne odvaja se od lekarskog poziva. Leči i pomaže i u pandemiji.

- Lekarski poziv je posao koji se radi do kraja života. To je i dužnost svakog lekara - kaže doktor Ristić koji se u svom radu susretao se različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izazovima.

.

- Ovo je četvrta pandemija u mojoj lekarskoj karijeri. Izolacija je najvažnija stvar i lična higijena, pranje ruku, nošenje maski i držanje distance - kaže doktor Ristić.

Njegov profesionalizam i brojni naučni radovi ostaju kao nedostižan primer kolegama.

- To što je radio profesor Ristić, u uslovima u kojima je radio, to je blago rečeno fascinantno. Jedna intelektualna, stručna, ljudska gromada. Ja sam presrećan što sam imao prilike da radim pored njega i napredujem uz njega i učim od njega. Ono što je od njega moglo da se nauči nema u knjigama - ističe mlađi kolega dr Bogoljub Veljković, ginekolog-akušer KBC Priština-Gračanica.

Radeći u bolnici u Prištini, gde je prethodnih decenija bio najveći natalitet u Evropi, doktor Ristić, kako sam kaže, stekao je troduplu praksu. Ogromno iskustvo preneo je u četiri udžbenika za studente i lekare specijaliste. Uveo je mnoge novine u ginekologiji.

- Jedna od njih, koju sam na Kongresu 1991. u Singapuru izneo, jeste aktivno lečenje utero placentarne apopleksije u trudnoći i porođaju - navodi Ristić.

Budućim kolegama, koji žele da budu ozbiljni lekari, poručuje da imaju ljubav prema pacijentima i medicini.

- Samo dobar čovek može biti dobar lekar. Postupite prema pacijentu onako kako biste želeli da drugi lekar postupi prema vašim najmilijima - poručuje doktor Ristić.

Za vitalnost koja ga krasi kaže da su zaslužne duge šetnje i redovne vežbe, ali i dobra volja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.