Izvor: B92, 05.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJAJIC: ZAKON POCETAK DUGOG I TESKOG PUTA

Beograd -- Savezni ministar etnickih i nacionalnih zajednica Rasim Ljajic je izjavio da je usvajanje saveznog Zakona o zastiti prava i sloboda nacionalnih manjina samo pocetak "jako dugog i teskog politickog puta". Ljajic je rekao da sada sledi set zakona na republickom i saveznom nivou kojima ce blize biti regulisana prava manjina, a to su zakon o ombudsmanu, izborni zakoni, zakon o osnovnim i srednjim skolama, o Univerzitetu, o radiodifuziji, o informisanju, kao i nov zakon o lokalnoj samoupravi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nedavno usvojen zakon o lokalnoj samoupravi Ljajic je oznacio kao prelazno resenje do donosenja novog Ustava Srbije. Na skupu u organizaciji Foruma za etnicke odnose, Ljajic je naveo da je najveci znacaj Zakona o zastiti prava i sloboda nacionalnih manjina "postavljanje standarda ispod kojih se ne moze ici, bez obzira na to da li ce opstati savezna drzava". "Kad svi zakoni budu doneti, opet cemo biti na delu puta do krajnjeg cilja, a to je zastita i unapredjenje prava manjina i stabilnih interetnickih odnosa", kazao je Ljajic.

"Pokrenuli smo kampanju promocije ideje tolerancije, ali ne ocekujemo da cemo nakon emitovanja 3 ili 4 spota, ma koliko kravica bila simpaticna, naterati ljude da budu tolerantniji nego sto jesu, da se medjusobno vole i postuju", rekao je Ljajic. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnenja, koje ministarstvo sprovodi, jos uvek postoji "veliki stepen etnicke distance i medjusobnog nepoverenja", posebno na jugu Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.