Izvor: B92, 28.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LITURGIJA U PRISTINI

Pristina -- Prvi put od dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo, u nedelju je u crkvi Sveti Nikola u Pristini odrzana liturgija povodom hriscanskog praznika Cveti. Svetu arhijerejsku liturgiju u pristinskoj crkvi sluzio je episkop rasko-prizrenski vladika Artemije. On je za Radio B92 rekao da "narodu koji je ostao u Pristini treba dati malo utehe, pre svega molitvu koja mu je u ovom trenutku neophodna": "Nadam se da necemo cekati nove tri godine da se ponovo nadjemo u Pristini u crkvi, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se nadamo da ce doci vreme kada ce se nasi prognani vracati u svoje stanove, jer to je buducnost Kosova i Metohije i buducnost SPC-a na ovim prostorima. Zajednicka molitva bila je velika uteha, izvor radosti za sve koji su bili prisutni u crkvi".

Pristinski paroh Miroslav rekao je za Radio B92 da liturgija predstavlja veliki dogadjaj za Srbe koji zive u Pristini: "Mi, pravoslavni Srbi u Pristini, smo presrecni jer nam je posle tri godine sluzio vladika Artemije. Ovde se svake nedelje, svakog praznika oglasavaju crkvena zvona, ali liturgiji prisustvuje po troje-cetvoro vernika. Sada je crkva bila puna, bilo je oko stotinu vernika". Otac Miroslav je naveo da su u crkvi u posljednje tri godine obavljena dva krstenja i jedno vencanje.

Ovoj liturgiji nisu prisustvovali Srbi iz Univerzitetskog naselja i JU programa, u kojima zivi oko 150 Srba, posto su im pripadnici KFOR-a otkazali pratnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.