LISTA NAJBOLJIH ZEMALJA ZA ŽIVOT: Na kom mestu se nalazi Srbija?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Okt.2020, 18:52

LISTA NAJBOLJIH ZEMALJA ZA ŽIVOT: Na kom mestu se nalazi Srbija?

Pogledajte kojih deset država su najbolje i najmirnije za život u 2020. godini

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju jaku valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osećaj sreće.

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države sveta i teritorije u kojima živi 99,7 odsto populacije kako bi odabrao najmirnija mesta za život.

Lista najmirnijih mesta za život Global >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pis indeks 2020 napravljena je na osnovu tri glavna kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba kao i nivoa militarizacije.

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje sveta dodeljena je Islandu. U toj državi živi oko 365.000 stanovnika, i nemaju vojsku. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 odsto građana opisuje sebe kao pripadnike srednje ili više radničke kase. Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije novog virusa korona zatvaranjem granica kako bi smanjili širenje bolesti.

Novi Zeland se našao na drugom mestu lestvice najmirnijih država sveta, a treće mesto pripalo je Portugaliji, koja nadmašuje prosek industrijalizovanih zemalja u pogledu stanovanja, ravnoteže poslovnog i privatnog života, lične sigurnosti, ali i kvaliteta životne sredine.

Najveći broj na spisku od 10 najmirnijih država za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugal na lestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska i Švajcarska. Na šestom mestu našla se Kanada, na sedmom za Singapur, a na devetom Japan.

Institut za ekonomiju i mir smestio je Srbiju na 51. mesto liste najmirnijih zemalja. Najbolje rangirana u regionu je Slovenija, koja je zauzela visoko 11. mesto, a naše komšije, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, 26. i 79. mesto liste. Crna Gora našla se na 69. poziciji.

1. Island

2. Novi Zeland

3. Portugal

4. Austrija

5. Danska

6. Kanada

7. Singapur

8. Češka

9. Japan

10. Švajcarska

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.