LILIJANA OSTALA BEZ BEBE TRI DANA POSLE POROĐAJA: Osudili je na 30 godina zatvora, a RAZLOG JE MORBIDAN

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 18:05

LILIJANA OSTALA BEZ BEBE TRI DANA POSLE POROĐAJA: Osudili je na 30 godina zatvora, a RAZLOG JE MORBIDAN

Nakon sedam godina sud je odlučio da nesrećnu ženu oslobbodi svoh optužbi.

Lilijana (28), prvobitno osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina zbog smrti novorođenčeta nakon tri dana od porođaja, puštena je na slobodu nakon sedam godina.

Žena se 2015. godine porodila u javnoj bolnici u zapadnom Salavadoru u SAD, ali je njena devojčica pretrpela komplikacije zbog čega je hitno smeštena u inkubator. Nažalost, napori doktora nisu urodili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plodom i malena je preminula 72 sata kasnije.

Nakon smrti bebe, majka je osuđena na 30 godina zatvora, a zločin je zaveden kao "teško ubistvo", prenosi Daily mail.

Razlog koji su tužioci naveli protiv Ljiljane bio je da je "zanemarivanje bebe dok je bila u drugom stanju".

Međutim, nakon sedam godina, sud je preispitao svoju odluku i odlučio da Lilijanu oslobodi svih optužbi.

Inače, El Salvador je zemlja koja ima najdrastičniju zabranu abortusa u celoj Americi za čak i one žene koje imaju rizik da pobace ili da rode mrtvorođeno dete. Mnoge žene su do sada osuđivane na drakonske kazne pod optužbom da su "ubile svoju decu".

Većina stanovništa u ovoj zemlji su rimokatolici ili evengelici - hrišćani koji veruju da život počinje začećem.

Prema Građanskoj grupi za dekriminalizaciju abortusa u El Salvadoru, Lilijana je bila poslednja od 73 žene koje su stavljene iza rešetaka nakon što su osuđene za 'teško ubistvo' zbog abortusa, pobačaja ili drugih hitnih akušerskih slučajeva.

- Veoma smo srećni što smo zatvorili ciklus - rekla je koordinatorka grupe Marijana Mojsa, misleći na kampanju koja je počela 2014. godine sa ciljem oslobađanja žena iz zatvora.

- Insistiramo na tome da tražimo pravdu, kako bi žene imale pristup našim seksualnim i reproduktivnim pravima - dodala je i rekla da se još uvek vodi oko 20 slučajeva.

Salvadorski krivični zakon kažnjava abortus pod bilo kojim okolnostima kaznom od dve do osam godina zatvora.

Ali tužioci i sudije često klasifikuju slučajeve abortusa ili čak pobačaja kao "teška ubistva", zločin za koji se kažnjava 30 do 50 godina zatvora.

Predsednik Salvadora Najib Bukele, za koga se očekuje da će ponovo biti izabran sledećeg meseca, rekao je da namerava da poboljša uslove u bolnici kako bi olakšao porođaj. Takođe, ne planira da ukine zabranu abortusa čak ni u slučaju da žena ili beba dožive komplikacije tokom održavanja trudnoće.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.