LIBANSKI PLAN JE DOŽIVEO NEUSPEH: Izraelci im rasturili strategiju, operacija je bila osuđena na propast

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021, 18:03

LIBANSKI PLAN JE DOŽIVEO NEUSPEH: Izraelci im rasturili strategiju, operacija je bila osuđena na propast

Liban i Izrael dugo imaju napete bilateralne odnose

Tradicionalno napeti odnosi između Izraela i Libana pogoršali su se prošle godine nakon navodnog izraelskog napada dronom u Bejrutu na medijsku kancelariju Hezbolaha.

Izraelska vojska je u petak rekla da je oborila dron koji je prešao granicu iz Libana.

- Izraelske odbrambene snage nadzirale su bespilotnu letelicu tokom celog incidenta - navodi se u saopštenju vojske.

כוחות צה״ל זיהו >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << רחפן חוצה משטח לבנון לשטח ישראל לפני זמן קצר והפילו אותו. הרחפן היה במעקב הכוחות לאורך האירוע.

צה״ל ימשיך לפעול על מנת למנוע כל הפרה של ריבונות מדינת ישראל

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) January 22, 2021

Ovo se događa na osnovu druge epizode ​​eskalacije u regionu ranije tokom dana, pošto su sirijski državni mediji izvestili da su sirijski PVO sistemi odbili izraelski raketni napad u Hami.

Napad je, kako se izveštava, pokrenut iz libanskog grada Tripolija, a u njemu je četvoro ljudi ubijeno, a još četvoro ranjeno, uz uništenje tri kuće.

Liban i Izrael imaju napete bilateralne odnose, pri čemu poslednji više puta prelaze vazdušnu, morsku i kopnenu granicu susedne zemlje i koriste libanski vazdušni prostor za pokretanje udara na Siriju usmerenih na navodne ciljeve pokreta Hezbolah sa sedištem u Bejrutu.

Pored toga, dve zemlje imaju konkurentske pretenzije na teritorijalne vode i ekskluzivne ekonomske zone.

Tokom oktobra 2020. godine, strane su održale tri pregovaračke sesije u sedištu Privremenih snaga UN-a u Libanu u najjužnijem gradu Nakura, u pokušaju da reše pitanje pomorske granice.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.