Врховни суд САД ограничио заштиту LGBTQ права

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 18:53

Врховни суд САД ограничио заштиту LGBTQ права

Врховни суд САД данас је пресудио да уставно право на слободу говора дозвољава неким фирмама да одбију да пруже услуге за истополна венчања. Фото: Танјуг/АР/Steve Helber Козервативна већина, шест према три, пресудила је тако у корист једне веб дизајнерке која се позвала на хришћанску >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << веру када је покушала да оспори закон против дискриминације у Колораду, пренео је „Глас Америке“.
Судије су поништиле пресуду нижег суда који је одбацио захтев предузетнице из околине Денвера Лори Смит да буде изузета из закона који забрањује дискриминацију на основу сексуалне оријентације и других фактора.
Њена фирма “ 303 Криејтив“ дизајнира вебсајтове, а спор је био усредсређен на заштиту слободе говора гарантоване првим амандманом америчког Устава.
„Према првом амандману, Сједињене Државе су замишљене као богато и комплексно место у којем су сви слободни да размишљају и говоре по вољи, а не како то влада захтева“, написао је у мишљењу већине конзервативни судија Нил Горсач.
Троје либералних судија било је против одлуке конзервативне већине.
Судија Соња Сотомајор написала је да је суд „први пут у историји, бизнису отвореном за јавност дао уставно право да одбије да пружи услугу припадницима заштићене класе“.
Смит је евангелиста која каже да верује да брак могу склопити само мушкарац и жена.
Унапред је тужила комисију Колорада за грађанска права и друге државне званичнике 2016. године, истичући да се плашила да ће бити кажњена зато што одбија да пружа услуге за истополна венчања.
Либералне судије су током аргумената у децембру наводиле да би пресуда у корист Смит могла да омогући бизнисима да дискриминишу.
Смит и њени адвокати тврдили су да она не дискриминише никога, већ да се противи порукама супростављеним њеној хришћанској вери.
Државне власти, групе за заштиту људских права и бројни академици упозорили су на последице пресуде у корист Смит, наводећи да ће то омогућити дискриминацију не само на основу верских уверења власника бизниса, већ потенцијално њихових расистичких, шовинистичких и антиверских ставова.
Суд је и у прошлости подржавао верска права и случајеве повезане са слободом говора.
Судије су подржале LGBTQ права у одлуци из 2015. године којом су легализовани истополни бракови широм земље и у одлуци из 2020. године да федерални закон који забрањује дискриминацију на радном месту, штити трансродне особе и припаднике LGBTQ заједнице.
Vrhovni sud blokirao Bajdenov plan da poništi deo dugova za studentske kredite

Преузмите андроид апликацију.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.