LESKOVČANIN KUVA ZA KOSMONAUTE: Momčilo je izabran među 40 svetskih kulinara koji će spremati hranu za Nasine astronaute

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022, 09:18

LESKOVČANIN KUVA ZA KOSMONAUTE: Momčilo je izabran među 40 svetskih kulinara koji će spremati hranu za Nasine astronaute

Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno predstaviti gastronomiju, kulturu i istoriju svojih zemalja.

Leskovački kuvar Momčilo Conić dobio je poziv Evropske svemirske asocijacije i organizacije "Big City Space Club Kitchen" da narednog meseca bude deo svetskog spektakla. Kuvari iz celog sveta biće povezani sa svemirskom stanicom u kojoj su već tri meseca jedan nemački i tri Nasina kosmonauta.

- Pozdrav ljudima na zemlji, spreman sam da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << započnem najveću avanturu s hranom, zajedno s vama - obraća se Matijas Majer, astronaut Evropske svemirske agencije.

Zajedno sa Matijasom u avanturu kreće i Momčilo Conić. Kraj svetskog stola naći će se sa 40 najboljih kuvara u svetu po izboru Đorđa Dijane, Mišlenovog kuvara sa tri zvezdice. Počele su pripreme za 19. mart.

- Kokos, anis, đumbir, limeta i teletina sa lukom - nabraja Momčilo Conić, kuvar i profesor gastronomije.

Rečju Rendang poznato indonežansko jelo, Matijasovo omiljeno koje će se u istom trenutku spremati na svim kontinentima.

- Prvi put se radi ovakav jedan spektakl, a cilj je da se promoviše kulturno-istorijsko nasleđe jedne zemlje, jednog regiona, Uneskovih spomenika šta raspolaže ta zemlja, gastronomiju na prvom mestu, zabavu i muziku - kaže Momčilo Conić.

Promocija srpske kuhinje, kulture i istorije kreće od Hrama Svetog Save, preko Subotice i Vranja do Leskovca, srpskog gastronomskog centra. Nastavlja se putujućim karavanom.

- Gde možemo spremiti dobru mućkalicu, dobar roštilj, našu tradicionalnu srpsku sarmu, gibanicu i dovesti sve ljude u Srbiju da vide šta je to što oni nemaju - kaže Momčilo Conić.

Kulinarskom scenom suvereno vlada godinama. Uz studente na akademiji Južna Srbija koji su ponos brojnih međunarodnih takmičenja i radom u prestižnim srpkim restoranima i hotelima zaslužio je ovu čast.

- Malo šokiran izborom da to budem baš ja, ispred Srbije i Balkana i jedna velika odgovornost - navodi Momčilo Conić.

Indonežanska kuhinja je izazov. Istraživanje različitih aroma, spojeva slatko-slano-kiselih ukusa sada je prioritet kako bi na najbolji način predstavio sebe, svoje studente i zemlju. Projekat spajanja različitih kuhinja sa svemirom koji organizuje "Big City Space Club Kitchen" u direktnom prenosu svetskih medija i brojnih društvenih mreža.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.