LEKAR UZBUNjIVAČ OTKRIVA DETALjE SUĐENjA: Progonjen sam zbog trgovaca smrću!

Izvor: Večernje novosti, 05.Okt.2018, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEKAR UZBUNjIVAČ OTKRIVA DETALjE SUĐENjA: Progonjen sam zbog "trgovaca smrću"!

Doktor Borko Josifovski otkriva detalje 12 godina dugog suđenja sa pet državnih organa. Bivši direktor Hitne pomoći otpušten kada je razotkrio lekare koji "šuruju" sa pogrebnicima POSLEDNjIH 12 godina, od kada sam kao direktor Hitne pomoći upozorio na "trgovinu smrću", stigmatizovan sam, ostao sam bez posla, ugroženo mi je zdravlje, zbog pretnji sam napustio zemlju. Lekari koje sam prijavio za korupciju i oni koji su učestvovali u montiranju procesa protiv mene su >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << napredovali. Ovo je rekao dr Borko Josifovski, bivši direktor beogradske Hitne pomoći, koji je dobio sudski spor protiv države. Tužio je pet državnih organa (ministarstva zdravlja i policije, Agenciju za borbu protiv korupcije i Prvo osnovno i Više javno tužilaštvo u Beogradu), jer su ga kao uzbunjivača stavili u nepovoljan položaj i nisu postupali po njegovim prijavama. - Nisam ni sanjao da policija i tužilaštvo nisu sproveli istragu o monstruoznom delu koje sam prijavio. Kaznio sam svojevremeno četrdesetak zaposlenih u Hitnoj, a među njima su prednjačila dva lekara, koji nisu pacijentima davali reanimaciju i o njihovoj smrti su obaveštavali pogrebnike. Tek su istraživači "Pištaljke", čiji me je pravni tim zastupao, pozvali članove porodica preminulih da ih pitaju šta se desilo. Policija ih pre toga nijednom nije zvala - kaže Josifovski. Pročitajte još - Država sabotirala lekara uzbunjivača O tome da lekari ne pokušavaju da ožive starije pacijente, čak i kada bi za to bilo uslova, kao i da su u dosluhu sa pogrebnicima, Josifovski je obavestio sve nadležne, uključujući tadašnjeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića. Prvo je smenjen, a onda, kako kažu njegovi advokati - zahvaljujući falsifikovanoj dokumentaciji - ostao bez posla. Vrhovni sud doneo je presudu da je njegovo razrešenje protivzakonito, ali nije vraćen na funkciju. Upravni spor traje već osam godina. Ministarstvo je ipak poslalo u Hitnu pomoć Komisiju za vanredni nadzor, koja je zaključila da je u nekim slučajevima morala da se uradi reanimacija, da u nekim ne može da se kaže da oživljavanje nije trebalo raditi, dok u nekima nema dokumentacije iz koje bi se zaključilo da li su lekari nepostupanjem potpomogli smrt pacijenata ili ne. Porodice preminulih potvrdile su novinarima "Pištaljke" da su pogrebnici stizali u njihov dom čak i pre lekara Hitne pomoći! PRIJAVE NA pitanje da li ima indicija da se takve stvari i dalje dešavaju, Vladimir Radomirović iz "Pištaljke" rekao je da su nedavno dobili prijavu o tome iz jednog vojvođanskog grada. Takođe je dodao da je presuda u slučaju dr Josifovskog istorijska, jer je prva u kojoj je osuđeno više državnih organa koji su u dužem periodu učestvovali u odmazdi nad uzbunjivačem.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Josifovski: Moja presuda da ohrabri druge uzbunjivače

Izvor: Danas, 06.Okt.2018, 17:31

Bivši direktor beogradske Hitne pomoći, uzbunjivač Borko Josifovski izjavio je povodom presude kojom je sud posle 12 godina ispravio nanetu mu nepravdu, da je to epohalna odluka, važna za druga suđenja vezana za korupciju i kriminal. Članak Josifovski: Moja presuda da ohrabri druge uzbunjivače...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.