Izvor: Politika, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEGIJA PISACA

Najtiražniji srpski pisac je u zatvoru, a udruženja knjižnjevnika, naša i svetska, ćute. Pa, dokle? Da li ste ikad poželeli da se okušate i postanete vozač drumske krstarice, kapetan duge plovidbe, lovac na jelene, drvoseča na Tari, stolar, sakupljač poštanskih maraka, ribolovac, profesor latinskog, poštar?
Ako se odlučite na bilo koji od ovih koraka, Stop, najtiražniji nedeljnik u Srbiji , bar za sada, ne pokazuje želju da će vam pomoći pišući o tome šta vas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << može očekivati na tim poslovima.
A da li ste ikada poželeli da izazovete sudbinu, da se okušate, da vidite koliko ste zaista jaki i da se prijavite u Legiju stranaca? Stop vam daje uvid u to šta vas očekuje ako se odlučite na ovaj korak.

To je podnaslov teksta nazvanog Patria nostra, na čijem samom početku se zadire u srž teme: Želite li u Legiju stranaca? Pre svega morate biti muško (dakle, političari i bivši političari ne mogu u Legiju, pošto su svi od reda p...), morate biti stariji od 17 i mlađi od 40 godina...

I pored toga što su uslovi za upis tako visoki, sudeći po tekstu iz Stopa navala u ovu plaćeničku vojsku je velika

Pisac teksta, međutim, piše da je Legija sastavljena od dobrovoljaca iz inostranih zemalja. To me buni. Znam da niko nikog ne tera da ide u Legiju, ali, meni se činilo da su dobrovoljci oni koji se priključuju nekoj vojsci iz uverenja, a ne zbog plate. Međutim, i plaćenička vojska je dobrovoljačka. Eto, čovek svakoga dana može naučiti nešto novo, samo ako pažljivo čita našu tiražnu štampu, koja pritom, prirodno, podržava sve što je tiražno: I mnogi ljudi sa ovih prostora su služili u Legiji stranaca; najpoznatiji od svih je, svakako, najtiražniji srpski pisac, Milorad Ulemek.

Pa, znači, najtiražniji srpski pisac je u zatvoru?! A ja mislio da je ubica... Ili su obojica? A udruženja književnika, naša i svetska, ćute. Dokle?

Poklanjanje pažnje ljudima s one strane zakona, estradnim zvezdama, novim bogatašima i političarima kao i njihovim međusobnim vezama, odlikuje izvesnu vrstu naše dične štampe.

U dodatku Presa Enigma, na primer, jedna ukrštenica je nazvana mafijaški insajder i na njoj je velika slika mafijaša čije ime, prezime i nadimak treba znati i upisati. (Pored ukrštenica: Od splavova do zvezda, Na estradnom tronu, Erotski naboj ... sve sa odgovarajućim slikama, ona gde je Dragan Marković Palma, nazvana je – Arkanovac sam, tim se dičim

Ali, vratimo se legionarima.

Iz teksta u Stopu saznajemo da su uslovi za prijem veoma oštri. Osim pola i godina, na primer, treba da imate i ličnu kartu. A znanje francuskog? Ako ga znate, nije smetnja. A ako ne znate francuski – ni to nije smetnja. Pa ne idete tamo, valjda, da pričate o humanizmu i renesansi, Rusou, Didrou i šta ti ga ja znam. Tamo vam procenjuju samo fizičku sposobnost i inteligenciju. Potonje je potrebno da bi kandidati mogli da shvate da ih očekuju veliki fizički napori. Kad se uđe u sedište Legije, prestaje svaki kontakt sa spoljnim svetom. Tu vas, piše Stop, čeka razgovor sa Gestapoom, što je interni naziv za unutrašnju službu Legije. Razgovor je na srpskom. Gestapo vam menja i ime, ali zato dobijate serijski broj koji ćete morati naučiti napamet iako ima čak šest cifara.

Legionar mora hrabro raskrstiti sa svojom prošlošću i svojom porodicom. Izgubivši korene legionar je spreman da da sve, pa čak i život za Legiju.

Eto, to bi otprilike bili najbitniji podaci koje smo saznali zahvaljujući najtiražnijem nedeljniku. A najtiražniji je zato što ga narod masovno kupuje da bi, između ostalog, saznao i uslove za upis na univerzitet koji je pohađao i naš, videli smo, najtiražniji pisac.

U tiražnicima možemo saznati i mnogo šta drugoga korisnog i obogatiti naše – ako ne baš obrazovanje, a ono erudiciju.

Buba Miranović, pevačica i Srđan Adžemović Adžen, žestok momak, ako niste znali, na primer, u vezi su. Da li ste znali da je posle šest godina zabavljanja voditeljka na televiziji Pink Rada Radenović skroz-naskroz raskinula sa Aleksom i da je pijana Lindsi Lohan, glumica, izgubila kartije narukvicu vrednu 20 hiljada dolara? (Kurir) Pevač Era Ojdanić provodi vikende, kako kaže: Sa devojkama koje su mlađe od mene toliko da su za Tita samo čule. Ako ste živeli u neznanju, Luka, sin Ivice Dačića, političara, ima psa Arčija, nekoliko zečeva i mačora Kostu, dočim je modna kreatorka Iva Stefanović u drugom stanju (Pres)...

Za danas je dosta. Malo li je?

Slobodan Stojićević

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.