Izvor: Blic, 26.Nov.2016, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEGENDA LAKIJA LUĆANA Čovek koji je u mafiji ukinuo titulu CAPO DI TUTTI CAPI

Časopis "Tajm" je opisao Lakija Lućana, mafijaškog šefa iz SAD, kao kriminalnog genija i svrstao ga među 20 najuticajnijih ljudi 20. veka. On je od malenog doseljenika postao šef mafijaške mreže u Americi.

Čarls Laki Lućano je rođen kao Salvatore Lućanija na Siciliji 1897. godine.

Kad je Salvatore imao devet godina porodica se preselila u Ameriku u potrazi za boljim životom. Laki je već kao mali reketirao po školi, a tuče i stini kriminal su bili sastavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deo njegovog detinjstav u Americi.

Za peni ili dva dnevno Lućano je nudio zaštitu jevrejskim dečacima, koji su dobijali batine na putu do škole. Međutim, ukoliko nisu želeli da prihavte njegovu ponudu dobili bi batine od njega. A ako bi mu dali peni izbegli bi svostruke batine.

Jednog dana Laki je pretukao malenog jevrejskog dečaka Mejera Lanskija jer nije hteo da mu da novac. Prgavi i suvonjavi dečačić se žestoko branio, i ta hrabrost se Lakiju svidela. Uskoro su njih dvojica postali nerazdvojni, da bi kasnije razvili i poslovnu saradnju.

Sa osamnaest godina Lućano je osuđen zbog prodaje heroina i prebačen je u popravni dom, gde je proveo šest meseci. Već po izlasku iz doma nastavio je svoj biznis prodaje.

Do 1916. godine postao je lider jedne od ozloglašenih bandi. Loš glas o njemu se brzo širio i kao i krug prijatelja iz podzemlja.

U vreme prohibicije je krijumčario alkohol. Smatrao je da mafija mora da se reformiše tako da kontroliše pojedine delove SAD.

Rat mafije i podela na porodice

U to vreme, krajem dvadesetih, počeo je da se uzdiže rat između nove i stare mefije. Strana koju je predvodio Salvatore Marancano protiv nove mafije Džoa Maserija, zvala se "mustache petes".

Lućano je shvatio da obračun mafija utiče na opadanje prihoda i on donosi odluku da ubije svog šefa. Iznajmljuje plaćene ubice i 1928. Maserija je ubijen u jednom pabu u Bruklinu, i sklopljeno primirje sa Marancanom.

Posle toga Lućano deli mafiju na više porodica širom zemlje. Videvši kako se brzo uzdiže, Marancano je pokušao da ubije Lakija, ali mu ipak nije uspelo. Lućano je na kraju njega likvidirao i tada kreće da sprovodi temeljnu reformu američke mafije.

Osniva pet njujorških mafijaških porodica i deli teritoriju, ukida titulu "Capo di tutti capi" i osniva komisiju koja mafiju vodi poput korporacije koja je usmerena na zaradu.

U svemu mu je pomagao prijatelj Lanski, koga su zvali "mali čovek", a Laki je uvek govorio ljudima da moraju d aga slušaju i u svemu ga podržavao.

Raskalašan život

Novca je bilo na sve strane, Laki je živeo luksuznim životom i stanovao je u hotelu "Valdorf Astorija". nosio je skupa odela, ručno pralvjene cipele i uvek je bio u društvu lepotica. Voleo je da se kladi na konjskim trkama i često je uživao sa holivudskim lepoticama. Čak sedam puta je "zaradio" gonoreju i jednom sifilis.

Nijedna vrsta kriminala Lakiju nije bila strana. Najviše je zarađivao na prostituciji jer je znao da je najlakše zaraditi na ljudskim porocima. U vlasništvu je imao 200 bordela, a na kraju 1936. godine je i uhapšen zbog prostitucije i strpan u zatvor, prvo u Sing Sing a zatim u državni zatvor "Klinton". Neki istoričari danas veruju da se prostitutke lažno optužile Lućana, da im je tužilaštvo pretilo da bi u zatvoru mogle da provedu i sedam godina kao ne budu sarađivale.

Prema tim teorijama Lućano je odgovoran za mnoge zločine, krijumčarenje alkohola, dilovanje, reketiranje i ubistva, ali ne i za organizaciju prostitucije, jedino delo za koje je osuđen ikada.

Međutim, zatvor ga nije sprečio da se bavi svojim poslovima. Kad je Amerika ušla u Drugi svetksi rat Lućanove usluge su bile preko potrebne. Osnovni zahtev vojske bio je da Laki stupi u kontakt sa mafijom na siciliji i zatraži pomoć od njih.

Deportacija i smrt

Uspeo je da sve sredi, a posle rata nisu mogli ni da ga puste na slobodu ni da ga drže u zatvoru pa su ga deportovali u Italiju.

I odatle je nastavio da vodi poslove, lai njegovo već oslabljeno srce brojnim srčanim udarima nije izdržalo više. Umro je u 65. godini na aerodromu u Napulju.

Tek nakon smrti Lućanu je bilo dozvoljeno da se vrati u SAD. Sahranjen je na groblju u Njujorku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.