LEDENI TALAS ODNEO I SEDMU ŽRTVU

Izvor: Kurir, 05.Feb.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LEDENI TALAS ODNEO I SEDMU ŽRTVU

Nesrećni čovek pronađen je smrznut u napuštenom objektu u centru Lebana. Srbija pod uticajem hladnog talasa iz Sibira

BEOGRAD - Ledeni talas i snežno nevreme koje je zahvatilo Srbiju odnelo je i sedmu žrtvu - 54. godišnjeg beskućnika koga je policija juče pronašla u centru Lebana dok se u Medveđi šesti dan, jedna osoba smatra nestalom.

"Nesrećni čovek pronađen je smrznut u napuštenom objektu u centru Lebana", rekao je načelnik Sektora za vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << situacije MUP-a, pomoćnik ministra Predarag Marić.

Do sada je u 29 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog posledica elementarnih nepogoda, odnosno velikih snežnih padavina i hladnog vremena.

Škole u Novom Sadu i okolnim mestima neće raditi u ponedeljak, zbog vremenskih nepogoda, a odluka o daljem radu biće doneta u skladu sa situacijom, izjavio je načelnik Školske uprave Petar Viđikant.

"Preporučujemo školama da u ponedeljak nemaju nastavu, a preciziraćemo koliko dana će trajati ta odluka, najverovatnije dok putevi ne budu očišćeni od snega", rekao je Viđikant.

Kruševački Centar za socijalni rad radi na pronalaženju šestoro beskućnika kako bi im se, zbog loših vremenskih uslova, obezbedio adekvatan smeštaj, rekla je Tanjugu Slađana Čabrić direktorka ove ustanove.

Ona je rekla da se za sada ne zna gde se ta lica nalaze, navodeći da je reč o četvoro beskućnika koji su evidentirani u Policijskoj upravi Kruševac i dve žene koje su povremeno na psihijatrijskom lečenju.

"Mi smo na sednici Štaba za vanredne situacije doneli odluku na osnovu koje bi lokalna samouprava u čijoj je nadležnosti zbrinjavanje beskućnika, trebalo da pronađe adekvatan prostor za ove ljude", kazala je Čabrićeva.

I u narednom periodu ledeni dani. Vanredna situacija proglašena u 31 opštini. Sneg do srede. Školarci do petka na raspustu. Glavni magistralni putevi prohodni, ali je saobraćaj usporen.

Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije pratiće danas i sutra situaciju u zemlji i ako se utvrdi da je neophodno, doneće odluku o proglašenju vanredne situacije na području cele zemlje. Inače, vanredna situacija do sada je proglašena u 31 opštini.

U Srbiji je oko 60.000 ljudi, odnosno 25.500 domaćinstava "odsečeno od sveta".

Glavni magistralni putevi su prohodni, ali je saobraćaj usporen, jer i dalje na pojedinim mestima ima snega u raskvašenom stanju.

Zbog veoma niske temperature moguća je pojava poledice na putu, pa se savetuje oprez u vožnji.

U čišćenje snega uključene su sve komunalne službe, ali i vojska, vatrogasci, policija i dobrovoljci.

Potrošnja struje danima raste. Zaposleni u EPS-u već dve nedelje rade u vanrednim okolnostima, pokušavajući da održe stabilnost elektrosistema. Apeluju na racionalnu potrošnju.

Osnovci i srednjoškolci naredne nedelje su na raspustu. U školama će biti organizovana dežurstva za učenike koji idu u produženi boravak, i čiji roditelji zbog radnih obaveza decu moraju da ostave u školama.

Fakulteti, na kojima je u toku ispitni rok, trebalo bi da odlože ispite ili da ih grupišu u jedan dan. O radu predškolskih ustanova odlučuju lokalne samouprave.

Na građane se apeluje da čiste sneg ispred svojih zgrada i poslovnih objekata. U Hitnoj pomoći savetuju da se bez preke potrebe ne izlazi napolje.

Srbija pod uticajem hladnog talasa iz Sibira

U Srbiji i danas veoma hladno, oblačno i tmurno vreme, ponegde je moguće provejavanje snega. U ponedeljak i utorak ponovo sneg, a ledeni dani i naredne nedelje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a meteorolog Nedeljko Todorović kaže da se Srbija nalazi pod uticajem veoma hladnog vazduha iz Sibira, koji donosi veliku hladnoću i velike padavine.

Prema njegovim rečima, taj talas može da potraje desetaka dana. "Snežne padavine se očekuju do utorka, zatim sledi četiri do pet veoma hladnih dana, do 12. februara", kaže Todorović.

Između 13. i 15. februara očekuje se porast temperature, kada bi maksimalne dnevne mogle da budu iznad nule.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.