LDP za izmenu Zakona o izgradnji

Izvor: RTS, 16.Avg.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP za izmenu Zakona o izgradnji

Liberalno demokratska partija uputiće novi zahtev za izmenu Zakona o planiranju i izgradnji da bi se u Srbiji izbegao potpuni slom građevinskog sektora, koji u "velike minuse vuče i sve druge sektore ekonomije".

"Kako bi se u Srbiji izbegao potpuni slom građevinskog sektora, koji u velike minuse vuče i sve druge sektore ekonomije", Liberalno demokratska partija će uputiti novi zahtev za izmenu Zakona o planiranju i izgradnji.

U Vladi ne postoji nikakva koordinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za građevinske i razvojne projekte, tako da je ministrima i strankama prepušteno da kreiraju Potemkinova sela i navodno revolucionarne infrastrukturne projekte, u skladu sa svojim demagoškim i predizbornim projektima, ocenjuje LDP.

Ta stranka tvrdi da je konačno došlo vreme da Vlada, prihvatajući sa zakašnjenjem predlog LDP-a, ublaži posledice svojih grešaka, među kojima su najgore talas podržavljenja u privredi, zaustavljanje privatizacije, korišćenje gubitaških javnih preduzeća za preuzimanje nelikvidnih kompanija i postavljanje stranačkih kadrova na čelo javnih preduzeća.

LDP je spreman da učestvuje u reformama i zbog toga smo i u ovom slučaju saslušali i prihvatili inicijative investitora, poslodavaca i sindikata, ističe se u saopštenju i dodaje da je važeći Zakon o planiranju i izgradnji nesprovodiv.

Ukazuju, takođe, da je Vlada odbila predlog LDP-a da se smanji PDV u građevinarstvu i snize porezi i doprinosi na zarade i da se odustane od populističkog pristupa, koji je u protekle dve godine doveo do likvidacije više od 600 građevinskih firmi i potpuno zaustavio masovniju stambenu i izgradnju komercijalnih objekata.

"Srbija ima potencijal da bude uspešna destinacija za investicije, ali to ne može, bez promene Zakona o planiranju i izgradnju i definisanja pravih, a ne demagoških, prioriteta", naglašava LDP.

"Nema potrebe da se mala i siromašna zemlja takmiči sa drugim po broju mostova preko Dunava. Mnogo je važnije da odustanemo od koncepta udarničkog graditeljstva i državnog finansiranja sumnjivih i neisplativih projekata koji brzo postaju spomenici loše politike", zaključuje LDP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.