LDP za izmene zakona na kojima se bazira reforma pravosuđa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP za izmene zakona na kojima se bazira reforma pravosuđa

BEOGRAD -

Liberalno-demokratska partija zatražila je danas izmene zakonodavnog okvira na kojem se bazira reforma pravosuđa, kako bi taj proces u potpunosti bio oslobođen sumnje u političku pristrasnost, kao i usmena obrazloženja za neizabrane sudije.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je na konferenciji za novinare najavio da će poslanici te stranke na tematskoj sednici Skupštine Srbije, zakazanoj za utorak, 7. decembar, predložiti da se, pored opšte sednice, i grupama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 10 sudija omogući da kandiduju nosioce najvažnijih sudijskih funkcija.

Prema njegovim rečima, zakonom bi trebalo propisati i da Visoki savet sudstva republičkom parlamentu za izbor predlože isključivo one sudije koje su dobile najviše glasova.

"Takođe, Ustavni sud mora korigovati svoj odnos prema reformi pravosuđa i ne može menjati stavove i ocene u zavisnosti od pritisaka kojima je izložen", naveo je Jovanović, ukazavši da je prvobitno, prošlogodišnjom odlukom, sudijama uskratio pravnu mogućnost za podnošenje žalbi.

Lidera LDP brinu i najave da će Ustavnom sudu trebati tri godine da odgovori na sve primedbe neizabranih sudija, jer će to usporiti reformu pravosuđa i ugroziti proces evropskih integracija, posebno imajući da se postupci mogu nastaviti i pred sudom u Strazburu.

"Neizabrane sudije bi u razgovoru sa Visokim savetom sudstva trebalo da dobiju usmena obrazloženja, sa kojima bi i javnost trebalo da bude upoznata", kazao je Jovanović i naglasio važnost otklanjanja grešaka uočenih u izveštaju EK "koje bez razloga kompromituju i osporavaju proces reforme pravosuđa u Srbiji".

On je naveo da je obaveza političara, Vlade Srbije i republičkog parlamenta da kroz intervencije u sistemu pravosuđa obezbede pretpostavke za razvoj i nezavisnost pravosuđa i tužilaštva.

Jovanović je dodao i da bi Ministarstvo pravde trebalo da se pozabavi pitanjem odgovornosti za razlike u zakonima koji su upućeni u parlament i onih koji su poslati Venecijanskoj komisiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Završiti reformu pravosuđa

Izvor: B92, 05.Dec.2010

Beograd -- Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da je neophodno završiti reformu pravosuđa na osnovama na kojima je i započeta... Jovanović je naglasio da je neophodno korigovanje propusta i prihvatanje sugestija Evropske komisije i da će sprovođenje njenih preporuka srpsko pravosuđe učiniti...

Nastavak na B92...

LDP: Reforma uz sugestije Komisije

Izvor: RTS, 05.Dec.2010

Neophodno završiti reformu pravosuđa na osnovama na kojima je i započeta, uz korigovanje propusta i prihvatanje sugestija Evropske komisije, rekao lider LDP-a Čedomir Jovanović. ..Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je neophodno završiti reformu pravosuđa na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.