Izvor: B92, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP usvojio osnovne principe

Beograd -- Glavni odbor LDP-a jednoglasno usvojio osnovne principe politike na kojima će ta stranka insistirati u narednom skupštinskom sazivu.

Napuštanje pogrešnog državnog plana za rešenje konačnog statusa Kosova i Metohije, hapšenje ratnih zločinaca i primena zakona o lustraciji biće među osnovnim principima politike Liberalno-demokratske partije, saopštila je danas ta stranka.

LDP navodi da će principi politike te stranke biti definisanje programa koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvažava realnost i potrebe građana Kosova i građana Srbije, kao i ekstradicija ratnih zločinaca Haškom tribunalu uz utvrđivanje političke odgovornosti za političare i stranke koji su svoju politiku ostvarivali ratom i ratnim zločinima.

Kako se navodi, LDP će insistirati na primeni zakona o lustraciji uz vraćanje svih kadrova sa kojima se obračunavala aktuelna vlast nastojeći da izgradi partijsku državu, kao i na zaštiti države od ustavnog nasilja kroz izmene zakona iz oblasti lokalne samouprave, pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite i bezbednosti.

LDP će se zalagati i za usvajanje antidiskriminacionih zakona kojima će se afirmisati ljudska prava i građanske slobode, bez obzira da li je reč o pravu ugroženih pojedinaca, nacionalnih zajednica, kulturnih grupa, mladih, žena, invalida ili o borbi za seksualne slobode, navodi ta stranka.

Modernizacija ekonomije kroz brzu privatizaciju javnih preduzeća, poresku liberalizaciju i smanjenje opterećenja kojima su izloženi poslodavci i zaposleni, kao i program državne štednje i povećanje efikasnosti svih državnih službi biće među osnovnim principima LDP-a, navela je ta stranka.

"LDP spreman na saradnju sa DS"

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je spreman na saradnju sa DS posle izbora, ali samo na principima vlade Zorana Đinđića.

Na sednici Glavnog odbora LDP-a u Beogradu, Jovanović je rekao da LDP posle izbora neće sarađivati sa strankama koje su činile "odlazeću Vladu Srbije": "Građani koji za nas budu glasali glasaće za vladu koja neće zavisiti od Vojislava Koštunice, Mlađana Dinkića, Velimira Ilića i Ivice Dačića".

Jovanović je rekao da je Srpska pravoslavna crkva "štaka propale politike" i ocenio da je potrebno novo društvo, sa novim institucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.