LDP traži povlačenje Predloga zakona o Ustanovi spomen-žrtve

Izvor: RTS, 11.Feb.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP traži povlačenje Predloga zakona o Ustanovi spomen-žrtve

Liberalno-demokratska partija smatra da je potrebno da se iz procedure u parlamentu Srbije povuče Predlog zakona o Ustanovi spomen-žrtve, kako bi se uvažila mišljenja nevladinih organizacija, istoričara i jevrejske zajednice, koji su uputili niz primedbi na predloženi zakon.
"Sam zakon je potreban Srbiji i njegovo donošenje treba biti plod istorijskih činjenica koje jasno opisuju razmere tragedije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i patnje koje su pratile okupaciju Srbije za vreme Drugog svetskog rata i delovanje domaćih saveznika nacistickih snaga", navode u LDP.
U saopštenju se ukazuje da se decenijama pokušava revizija istorije, koja u društvu punom podela stvara još veće sukobe, pošto se činjenice o ratovima po pravilu zamenjuju projektovanim dnevno-političkim ambicijama za nametanjem iskrivljene istorije i podataka.
LDP poziva Vladu Srbije da u partnerstvu sa jevrejskom zajednicom, zainteresovanim grupama i stručnjacima koji se ozbiljno bave dešavanjima tokom Drugog svetskog rata ispravi sporne odredbe Predloga zakona.
Takođe, potrebno ga je dopuniti ih onim članovima koji doprinose međusobnom razumevanju u zemlji koja je bila tolika žrtva svih ratnih dešavanja.
"Najmanje što možemo da učinimo za sve one koji su stradali tokom rata je da donesemo zakon koji nas sve zajedno podseća na razmere svetskog zla koje se više nikada ne sme ponoviti", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.