Izvor: B92, 10.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP o antidiskriminacionim zakonima

Beograd, Novi Sad -- Čedomir Jovanović za usvajanje antidiskriminacionih zakona kojima bi bilo poboljšano stanje ljudskih prava u Srbiji

Predsednik Liberalno-demokratske partije je povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, rekao da su potrebni stvaranje uslova za bolje funkcionisanje institucija koje štite ljudska prava i imenovanje ombudsmana, i to od republičkog do gradskog nivoa.

"Nema tragičnijeg društva nego što je naše i zato je potreban drugačiji pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanju ljudskih prava, a svaki dan treba da bude 10. decembar", rekao je Jovanović tokom akcije "365 dana ljudskih prava", koju je koalicija LDP-GSS-SDU-LSV organizovala u saradnji s grupom nevladinih organizacija.

Lider LDP je rekao da mu je drago što su u političkoj kampanji teme više pomerene ka životu, za razliku od pre 15 godina, kada su dominantne teme bili ratovi i granice.

Komentarišući činjenicu da se pored mesta gde je organizovana akcija nalazi štand Demokratske stranke, čiji su aktivisti takođe pripremali akciju povodom Dana ljudskih prava, Jovanović je rekao da mu je drago što su tu i predstavnici DS-a.

"Imam mnogo prijatelja u DS-u i političke razlike koje postoje među nama meni nisu problem. Želim DS-u sve najbolje, a voleo bih da su bliže nama nego nekim drugima", istakao je on.

Jovanović je prošetao do štanda DS-a, popričao sa aktivistima te stranke, među kojima je bio bivši ministar građevine Dragoslav Šumarac, i podelio im propagandni materijal koalicije na čijem je čelu, a oni su njemu poklonili žutu ružu.

Lider LDP je obišao i štandove G17 plus i Udruženja studenata s hendikepom, koji su bili malo dalje u Knez Mihailovoj ulici i koji su takođe na sličan način obeležili 10. decembar.

Žene da preuzmu odgovornost

Žene u Srbiji, kojih je 53 odsto u biračkom telu, treba da izađu na izbore i preuzmu odgovornost za budućnost zemlje, izjavila je danas profesorka Ustavnog prava iz Novog Sada Marijana Pajvančić.

Ona je na konferenciji za novinare Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu rekla da žene mogu da apsolutno ravnopravno preuzmu odgovornost za društvene promene i dodala da treba da izađu na birališta i pokažu da njihov glas ima veliku težinu u konstituisanju političke vlasti.

Potpredsednica Socijaldemokratske unije i kandidatkinja za poslanicu Vera Marković ukazala je na to da u Srbiji ima diskriminacije, predrasuda i govora mržnje prema ženama.

Kandidatkinja za poslanicu Jelica Rajačić-Čapaković kaže da će koalicija LDP-GSS-SDU-LSV voditi posebnu kampanju za ravnopravnost žena, naročito u seoskim sredinama.

Kandidatkinje sa liste LDP-GSS-SDU-LSV založile su se i za ostvarivanje prava na slobodnu ljubav, odnosno za izbor partnera bez obzira na pol, i za zaustavljanje etničke diskriminacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.