LDP: Srbija u slobodnom padu

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Srbija u slobodnom padu

Kosovski problem rešen na način na koji je Slobodan Milošević rešavao probleme u Hrvatskoj i Bosni, ocenio lider LDP-a Čedomir Jovanović. Srbija je u slobodnom padu godinu dana i prepustila se tome, zavarava se da napreduje, ističe Jovanović.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je ta partija pružila maksimalnu podršku postizanju dogovora sa Prištinom, ocenivši da je kosovski problem rešen na način na koji je Slobodan Milošević rešavao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << probeme u Hrvatskoj i Bosni.

"Sada, nakon godinu dana vlasti Nikolića, Vučića i Dačića ovo društvo više nema pravo na iluziju... Oni nisu sposobni da ponude nijedan odgovor na probleme koji razaraju ovu zemlju, a njihovi uzroci su u politici koju su upravo te osobe u Srbiji vodile godinama", poručio je Jovanović na Skupštini Gradskog odbora LDP-a.

Prema njegovim rečima, deo građana dao je vladajućoj koaliciji podršku na majskim izborima 2012. godine, zato što su u njoj prepoznali "đinđićevski karakter" i dodao da su sada shvatili da su se prevarili.

Jovanović je rekao da LDP treba da pronađe podršku upravo kod tog dela građana koji su, kako je naveo, "prethodno izgubili poverenje u LDP".

Rekao je da je ta partija dužna da učini sve kako bi došla na vlast i upravljala ovom zemljom, "razmišljajući o političkoj budućnosti, a ne o greškama koje smo činili u prošlosti".

"Srbija je u slobodnom padu godinu dana i prepustila se tome. Zavarava se da napreduje", ukazao je lider LDP-a.

Rekao je da očekuje lokalne izbore u Beogradu na jesen i zatražio od svog gradskog odbora da se na njima bori konkretnim idejama.

"Ne sme više da se desi da napredujemo na republičkoj listi, a da u Beogradu ostanemo ispod cenzusa", upozorio je Jovanović.

Alternativa demagozima

Na današnjem odboru, za novog menadžera gradskog odbora izabran je Mladen Bašić koji je istakao da će ta partija Beograđanima na izborima u septembru biti "alternativa nasuprot demagozima".

"LDP u Beogradu treba da bude kao i partija u parlamentu - stranka koja se sluša, stranka koja ima autoritet, želim ozbiljnu politiku, nasuprot demagozima", rekao je Bašić.

Naveo je da Srpska napredana stranka na izborima umesto gradonačelnika Dragana Đilasa, nudi "novog Đilasa", dok je prema njegovim rečima, Demokratska stranka bez ideja, a da će se LDP posvetiti "običnom čoveku i njegovim problemima".

Bašić je naveo da LDP nije uspeo na izborima 2012. godine da izvuče sav svoj potencijal i da je to sada njegova obaveza.

Govoreći o LDP-u i predstojećim izborima u Zemunu, Jovanović je istakao da je Srbija bila nepravedna prema njima i da im nije dala priliku.

"Mi nikada nismo bili u šansi da pokažemo tu svoju širinu... Beograd ne zaslužuje ono što mu sadašnja gradska vlast radi, ali sa druge strane mislim da moramo biti sposobni da ponudimo više od kritike onoga što je loše", napomenuo je Jovanović.

"Nema velike i male politike ili lokalne i republičke politike, postoje jasne vrednosti. Izbori 2. juna nisu borba za lokalni parlament, dva ili tri odbornika više neće ništa drastično promeniti u životu Beograda ili Zemuna, ali su oni veoma važni i to mora biti ona iskra akcije o kojoj govorimo, u kojoj ćemo pokrenuti naše društvo", naglasio je Jovanović.  

Izbori u Zemunu - test za LDP

Jovanović, Bašić, kao i funkcioner LDP-a Bojan Đurić, koji je nosilac liste za lokalne izbore u Zemunu, ocenili su da su ti izbori prekretnica i test za LDP.

Đurić je rekao da "ne može da podnese" predizbornu kampanju koju za izbore u Zemunu vode njegovi protivnici.

"Izbori u Zemunu su prekretnica za nas i pravi je trenutak da vratimo poverenje građana - da im pokažemo da možemo da vodimo Zemun, Beograd i Srbiju", istakao je Đurić.

Čedomir Jovanović je ponovio tvrdnje da je jedan sekretar ministra pravde "držao u fioci" slučaj vladike Pahomija, što je dovelo do njegovog zastarevanja.

"O Pahomiju, Filaretu, Kačavendi i Amfilohiju pričali smo pre 10 godina... U fokusu naše politike su ljudi koji su omogućili sve to... Pozivam vas da zajedno učinimo sve kako bi sudije sadisti koji su u fiokama godinama držali istinu skrivajući je od nas prestali da budu sudije koje dele pravdu u Srbiji", poručio je Jovanović na Skupštini Gradskog odbora LDP.

Rekao je da sudije koji su taj slučaj držali u fioci dolaze iz "jedne stranke, SNS-a, to je stranka Vučića, Nikolića, ona stranka koja u ovom, trenutku ima podršku pola Srbije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.