Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Reforme zaustavljene 2003.

Lajkovac -- Lider LDP-a kaže da su reforme zaustavljene akcijom "Stop Hagu", tokom koje je ubijen premijer Đinđić i pokušan državni udar.

"Taj nedovršeni posao zločinačko udruženje želi da privede kraju, tako što će učvrstiti onu vlast koja Srbiju udaljava od Evrope i modernog sveta, onu vlast čiji sudovi sude zapravo žrtvama, a ne njihovim dželatima", rekao je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, u Valjevu, gde danas boravi karavan LDP-GSS-SDU-LSV.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je rekao da su "i sudski proces ubicama Zorana Đinđića i sudski proces za Ovčaru, dokaz da je u Srbiji nemoguće utvrditi pojedinačnu odgovornost pre nego što se utvrdi odgovornost za ceo pogrešan sistem".

To se, prema njegovim rečima, radi na izborima, a 21. januar je šansa za tu vrstu odluke. "Moramo utvrditi odgovornost za sve što se u Srbiji desilo, a istovremeno definisati ko su oni koji imaju pravo da preuzmu odgovornost za ono što će se ubuduće raditi", rekao je on, a prenosi LDP.

"Ne želimo da naša deca žive sa imidžom nacista 21. veka, ne želimo da Srbija bude crna rupa Evrope. Moramo da krenemo u susret događajima, da Hagu isporučimo svakog osumnjičenog, a Srbiju da suočimo sa politikom ratnih zločina i njihovih kreatora", rekao je on.

Jovanović je ocenio da je "politika Koštuničine koalicije prirodni ambijent za ratne zločince, ratne profitere, njihove ideologe i njihove stranke".

"Vrhovni sud Srbije je u slučaju Ovčare uradio ono što Koštunica svaki dan misli, a njegovi koalicioni partneri svaki dan govore – da nema razloga za suočavanje sa rezutatima politike koja je Srbiju provela kroz pet ratova i koja danas preti novim ratovima", rekao je Jovanović.

"Naš odgovor na to je saradnja sa Hagom, podrška sudovima u borbi protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina i efikasna primena Zakona o lustraciji", rekao je Čedomir Jovanović.

Valjevcima se obratila i Nataša Mićić, predsednica Građanskog saveza Srbije, koja je ocenila da je Evropa Srbiji davno pružila ruku, "koju je antievropska vlada Vojislava Koštunice uporno odbijala”.

"Ulaskom u parlament 21. januara i presudnim uticajem na sastav nove vlade, promenićemo pogubni pravac kojim je Srbiju poveo režim Vojislava Koštunice i danas ovde potvrđujemo da možemo i želimo to da uradimo, jer niko drugi za to nije pokazao spremnost”, rekla je Nataša Mićić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.