LDP: Predsednik Programskog saveta RTS-a pokazatelj pogubnosti odsustva lustracije

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2017, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Predsednik Programskog saveta RTS-a pokazatelj pogubnosti odsustva lustracije

Liberalno demokratska partija (LDP) danas je povodom kritika koje je predsednik Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS) Milivoje Pavlović uputio novinarki RTS-a Oliveri Kovačević zbog emisije o Haškom tribunalu, saopštila da je to pravi pokazatelj koliko je bila pogubna odluka da ne bude lustracije.

U saopštenju LDP je naveo da je predsednik Programskog saveta RTS-a "jedan od simbola Miloševićeve ratne propagande" i "pokazatelj koliko je bila pogubna odluka što >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << do prave lustracije odgovornih za trovanje medijskog prostora nikada nije došlo".

LDP je naveo da aktuelni predsednik Programskog saveta RTS-a "ne samo da nikada nije lustriran, već je i vaskrsnut, zahvaljujući stranačkim pozicijama".

"Pavlović je pune četiri ratne godine bio ministar informisanja Miloševićeve vlade, pod premijerima Božovićem i Šainovićem, i to u periodu najgorih ratnih stradanja i operacija, za koje su se državni mediji upinjali da tvrde da je rat u kome Srbija ne učestvuje", navodi se u saopštenju.

LDP je ocenio da je Srbija "propustila priliku da razne Pavloviće i ostale odgovorne zagađivače javnog diskursa na vreme, kao kompromitovane krivce, ukloni sa javne scene".

"Sada joj se to sveti. Da je Pavlović na vreme odgovarao javnosti za svoj doprinos propagandi rata, nikada ne bi imao priliku da sanja da postane direktor nacionalnog servisa u 21. veku, niti bi ikada imao hrabrosti da javno progovori o bilo čemu, a posebno ne da deli lekcije o tome kako se emisija koja se bavi ratnim zločinima i zločincima, kao što su Mladić i Praljak, uređuje i vodi, te koji gosti u nju mogu biti pozvani i šta oni smeju da govore", piše u saopštenju.

Pavlović je ranije zatražio od glavnog i odgovornog urednika javnog servisa Nenada Lj. Stefanovića analizu emisije "Da, možda, ne", emitovane prošlog četvrtka, u kojoj je novinarka Olivera Kovačević o presudama Haškog tribunala razgovarala sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem, advokatom Tomom Filom i vojnopolitičkim komentatorom Miroslavom Lazanskim.

Po oceni Pavlovića, emisija je "uznemirila javnost" iznošenjem, kako je rekao, neistina o raspadu SFRJ i ponavljanjem fraza o agresiji Srbije na bivše jugoslovenske republike.

Reagujući na te navode, autorka emisije "Da, možda, ne" Olivera Kovačević ocenila je da Pavlovićeva kritika predstavlja "neprimeren pritisak na slobodu govora i novinarstvo" i upitala ako je tema emisije poslednje presude Haškog tribunala, zašto je problem da se govori o odgovornosti Srbije.

"Ne bih da nagađam šta je konkretno neobjektivno bilo u emisiji, ali nisam u dilemi koji novinarski kodeks i standard RTS-a da primenim. Sigurno ne onaj iz 1991-94. kada je gospodin Pavlović bio ministar informisanja, ali ni onaj iz 1995. kada je bio direktor Radio Beograda, a neki njegovi novinari, posle 'Oluje' sačekivali srpske izbeglice iz Hrvatske sa pitanjem 'kojim dobrom'. Ova današnja Srbija je bolja", navela je Olivera Kovačević.

Ona je dodala da Programski savet RTS-a "ima pravo da razmatra, daje preporuke i predloge, ali ne i da uređuje emisije".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

LDP: Predsednik Programskog saveta RTS-a pokazatelj pogubnosti odsustva lustracije

Izvor: Beta, 04.Dec.2017

Liberalno demokratska partija (LDP) danas je povodom kritika koje je predsednik Programskog saveta Radio-televizije Srbije (RTS) Milivoje Pavlović uputio novinarki RTS-a Oliveri Kovačević zbog emisije o Haškom tribunalu, saopštila da je to pravi pokazatelj koliko je bila pogubna odluka da ne bude...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.