LDP: Najjači udar na sudsku vlast

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Najjači udar na sudsku vlast

Beograd -- Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je promena na čelu Vrhovnog kasacionog suda do sada "najjači udar" na sudsku vlast.

On je dodao da se time nastavlja razaranje institucija.

"Načinom na koji se obračunava s pravosuđem, vlast stvara mehanizme da kroz razoreno pravosuđe vrati dugove politici koju simbolizuju bezakonje, organizatori, inspiratori i izvršioci političkih ubistava, ratnih zločina i nasilja", naveo je Jovanović u pisanoj izjavu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema njegovim rečima, sudijama Vrhovnog kasacionog suda "nametnut" je novoizabrani predsednik suda Dragomir Milojević, za koga je rekao da ima "u javnosti nepoznatu i bledu karijeru, sa dosta nejasnih odluka ili uloga u nekim od najosetljivijih postupaka u prošlosti".

"Udar na pravosuđe je obračun sa svim poštenim i hrabrim ljudima koji su u njemu, izuzetnim naporima pojedinih tužilaca i sudija, naročito u postupcima za ratne zločine i organizovani kriminal, pokušali da kazne, osude i sklone iz društva one koji su prethodno razorili srpsko društvo", izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada makar imala predsednika najvišeg suda u regularnom statusu, ali da je izborom Milojevića, predsednik Vrhovnog kasacionog suda u statusu vršioca dužnosti.

"Nema nikakve sumnje da ambicija onih koji pokušavaju da do kraja politički disciplinuju srpsko pravosuđe nije da isprave nedostatke ranije reforme, nego da upravo spreče bilo kakvu reformu i modernizaciju", izjavio je Jovanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.