LDP: Loše predstavljanje Urbanističkog plana

Izvor: RTS, 14.Nov.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Loše predstavljanje Urbanističkog plana

Način na koji neke opozicione partije i mediji predstavljaju usvajanje Generalnog urbanističkog plana u Skupštini grada, neprihvatljiv za je za odborničku grupu LDP, navodi se u saopštenju stranke.

Liberalno - demokratska partija (LDP) saopštila je da je za odborničku grupu LDP neprihvatljiv način na koji neke opozicione partije i mediji predstavljaju usvajanje Generalnog urbanističkog plana u Skupštini grada.

U saopštenju LDP-a, navodi se da se takvim nastupima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << falsifikuju činjenice i ignorišu stručne i razvojne komponente tog dokumenta.

"Protiv usvajanja urbanističkog plana u Skupštini Beograda su glasale opozicione stranke i to je njihovo pravo. Ono na šta nemaju pravo je da lažu javnost kako su oni nekakvi zaštitnici javnog interesa i da baš oni štite imovinske interesa Beograđana", navodi se u saopštenju LDP-a.

Zakon o planiranju i izgradnji obavezuje Skupštinu grada Beograda da, u roku od tri meseca, pokrene postupke donošenja velikog broja planskih dokumenata koje nije moguće bez usvajanja urbanističkog plana, podseća se u saopštenju LDP i dodaje da je Skupština grada juče tu obavezu ispunila.

Generalni urbanistički plan stručno je pripremao Zavod za urbanizam kao profesionalno telo, tokom rada je nadležna komisija odlučivala o svim primedbama iz javne rasprave, a veliki deo i uvrstila u svoj predlog.

"Zakon o planiranju i izgradnji, uprkos tvrdnjama opozicije, obavezuje sve koji će eventualno graditi na zemljištu čija se namena menja da plate ogromnu novčanu naknadu u slučaju promene namene i početka komercijalne gradnje", navodi se u saopštenju.

Odluka Skupštine grada stvara osnov da se takva naknada plati, bez obzira ko će biti investitor na bilo kom zemljištu u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Odluke o Generalnom urbanističkom planu ne određuje ko će biti investitor i ni na jedan način ne prejudiciraju ishod pravnog postupka u kojem se raspravljaju imovinsko - pravni sporovi između grada i zainteresovanog preduzeća na spornom zemljištu na potezu Beogradske luke, podsećaju u LPD-u.

Na jučerašnjoj sednici skupštine grada Beograda usvojena je izmena i dopuna Generalnog plana Beograda i 15 planova detaljnih i generalnih regulacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.