LDP: Hitno formirati tim za sprečavanje nasilja

Izvor: B92, 12.Jul.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Hitno formirati tim za sprečavanje nasilja

Beograd -- Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da država mora hitno da formira tim koji bi se bavio sprečavanjem svih oblika nasilja.

On je povodom današnjeg ubistva žene i deteta u Rakovici i prošlonedeljnog ubistva žene u novobeogradskom centru za Socijalni rad ocenio da "nasilje hranjeno kroz tri decenije ludila danas eksplodira u lice svima nama", prenela je LDP.

"Situacije u kojima su ugrožene pre svega žene, stavljaju pred nas jasnu obavezu da reagujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se ne skrivamo iza institucija i njihovog delovanja, pošto je jasno da one ne funkcionišu", naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, institicuje koje bi vodile brigu o ovakvim slučajevima su bespomoćne za nešto što se nama događa.

Naveo je i da institucije "verovatno funkcionišu u normalnim državama, dok kod nas ovakva situacija zahteva rešenja na nivou same Vlade, jer je problem dublji i složeniji od pukog nasilja kakvog ima i u drugim zemljama".

"Kada se na ulicama peva "Nož, žica, Srebrenica", i to čine mladi koji u BIH nisu ni kročili, ili dok se Kosovo brani pozivanjem na ubistva ljudi druge nacionalnosti, u društvu rastu tenzije koje prerastaju u otvoreno nasilje i ono polako davi sve i građane gura u kolektivnu hipnozu i strah", rekao je Jovanović.

Upozorio je i da je poslednji trenutak da reagovanjem premijerke, ministara i nadležnih službi Srbija pokaže spremnost da razume kolike su razmere ovoga što se dešava.

Istakao je i da je to neophodno "pošto niko nema prava da se krije iza bezličnih službi i institucija koje ni same ne razumeju u kom problemu je društvo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.