Izvor: B92, 17.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP-GSS-SDU-LSV: 30% mandata ženama

Novi Sad -- Lideri Koalicije LDP-GSS-SDU-LSV obavezali su se da 30 odsto osvojenih skupštinskih mandata pripadne ženama.

Na konferenciji za novinare i promociji ženske kampanje koalicije, Potpredsednica Socijaldemokratske unije Vera Marković rekla je da će se boriti da Srbija "ponovo postane sekularna država" i ukazala da sada, "kada crkva ima ogroman uticaj u društvu, ženskih ljudskih prava nema".

Kao svoj primarni zadatak, potpredsednica Lige socijaldemokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojvodine Nada Lazić najavila je borbu za usvajanje zakona o zaštiti životne sredine, da više ne bi bilo zagadjenja kakvo je u Pančevu i drugim gradovima.

Predsednica Foruma žena Gradjanskog saveza Srbije Ljiljana Vuković - Lukić najavila je da će se boriti za podršku ženskom preduzetništvu.

Jelica Rjačić-Čapaković koja je u anketi lista "Blic" nedavno izabrana za "ministarku u ženskoj vladi", rekla je da će koalicija zatražiti da sredstva iz Nacionalnog investicionog plana budu prebačena u Fond za razvoj da bi se iz tog fonda kreditirale žene.

Vera Marković najavila je i da će koalicija u ponedeljak početi kampanju širom Srbije i da će "u razgovoru sa ženama doći do ciljeva koje ćemo sprovoditi u skupštini".

Čanak: Srbija u EU - od nas zavisi

Nenad Čanak smatra da će koalicija LDP-SDU-GSS-LSV imati ključnu ulogu u uključivanju Srbije u integrativne evropske tokove.

"Ovakvom dinamikom kakvu je nametnula vlada Vojislava Koštunice, od integracije u Evropsku uniju nema ništa, i Srbija to ne može očekivati nikada, iz jednostavnog razloga što to nije pitanje vremena, nego procesa", kaže predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

On je rekao da bi, ako koalicija posle izbora dođe u poziciju da radi na tome, tri godine bio "razborit rok" u kojem bi Srbija pristupila EU.

"Potpuno je jasno da Srbija, posle januarskih izbora, neće biti ista, iz jednostavnog razloga što tapkanje u mestu i sve ono što se događalo proteklih nekoliko godina mora da prestane", rekao je Čanak.

Kako je naglasio, građani će sami da ocene kako je ko radio, ali se, kada se gledaju obećanja sadašnje vlasti, postavlja pitanje zašto to nije ranije učinjeno.

Startna pozicija ove Vlade, rekao je Čanak, posle onoga što je uradila vlast DOS, bila je više nego dobra, i posle međunarodnog proboja i svega što je učinjeno, bilo je vrlo jednostavno nastaviti sa reformama, da se za tim išlo.

"Međutim, situacija je bila potpuno druga. Vlada DOS-a je i oborena zato da bi se prekinule reforme i da bi se prekinuo proces integracije Srbije u Evropu", kazao je lider LSV.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.