Izvor: B92, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Da nije NIS-a glasali bi "za"

Beograd -- Predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić izjavila je da bi LDP, da nije NIS-a, glasao za gasni aranžman sa Rusijom.

Ona je ocenila da kašnjenje u evrointegracijama nije posledica potpisivanja sporazuma sa Rusijom. "Potpisivanje energetskog sporazuma za LDP nije zaokret Srbije prema Rusiji, jer iste takve sporazume potpisale su i druge zemlje članice Evropske unije", rekla je ona u intervjuu "Politici".

"Za mene i za LDP >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporno je kako se u tom ugovoru uopšte našao NIS. Mi smo jedini morali da damo NIS zbog tog međudržavnog sporazuma", kazala je Pešićeva.

"Gasovod je potpuno nesporan, ako će ga Rusi ikada i praviti. Ali, mi smo jedina država, od svih koje su to potpisale, koja treba da izgubi jedno veliko preduzeće. Zašto je NIS uslov? Šta je dala Grčka?", zapitala je ona.

Pešićeva je kazala da ona kritikuje vlast, Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu, koji su zajedno bili na vlasti, zato što su dozvolili da mi jedini kod potpisivanja jednog sporazuma o izgradnji gasovoda "podmićujemo Ruse sa nekim preduzećem".

"Pri tom se to preduzeće daje u monopol drugoj državi, bez legalne privatizacije i bez ekoloških obaveza. Zato smo podneli inicijativu Ustavnom sudu da ispita ustavnost ovog sporazuma", rekla je ona.

Ona je istakla da ni naše kašnjenje u evrointegracijama nije posledica potpisivanja sporazuma sa Rusijom.

"Zna se šta su uslovi za EU. Pod broj jedan Mladić. Čak i da nas sada puste i odlede Trgovinski sporazum, dalje, na sledećem koraku će se to ispostaviti kao nepremostiv problem. A treba doneti i veliki broj zakona, u čemu smo u velikom zaostatku", navela je ona.

Pešićeva je naglasila da Srbija treba da se integriše u EU.

"Ne stoji ono kada kažu jednako i Evropa i Rusija, to ne ide i netačno je. Ti koji to kažu očigledno ne misle da će Srbija ući u EU, a to otprilike kaže Tomislav Nikolić", smatra ona.

Na pitanje može li Srbija da ima i EU i Kosovo, ona je odgovorila:" Mi nemamo suverenitet na Kosovu i, kada kažu da čuvamo suverenitet, mi čuvamo nešto što nemamo".

"Možda možemo na neki drugi način da razgovaramo o tom problemu, ali suverenitet ne čuvamo, jer ga nemamo. To je veliko laganje građana. Kad bismo stvarno imali taj suverenitet, niko lud ne bi rekao: 'Evo, ja ću da dam suverenitet za EU'".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.