Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Da menjamo, a ne vladamo

Niš, Beograd -- Čedomir Jovanović rekao da je cilj koalicije koju predvodi "ne da vlada Srbijom, već da je menja".

"Naša koalicija unapred je definisala programski odgovor na svaku vrstu izazova sa kojim se suočavamo i to je naš beskompromisni uslov za postizbornu saradnju", rekao je u Nišu predsednik Liberalno-demokratske partije. Prema njegovim rečima, ta koalicija ima sedam principa na kojima će insistirati u narednom skupštinskom sazivu.

Jovanović je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao da je jedan od principa na kojima je te promene moguće sprovesti, napuštanje pogrešnog državnog plana za rešavanje konačnog statusa Kosova i definisanje programa koji uvažava realnost i potrebe građana Kosova i građana Srbije.

Lider LDP-a je rekao da će koalicija insistirati i na hapšenju ratnih zločinaca i njihovoj ekstradiciji Haškom tribunalu, uz utvrđivanje političke odgovornosti za političare i stranke koji su svoju politiku ostvarivali ratom i ratnim zločinima.

Primena Zakona o lustraciji, uz vraćanje svih kadrova sa kojima se obračunavala aktuelna vlast nastojeći da izgradi partijsku državu, prema rečima Jovanovića, takođe je jedan od principa na kojima će koalicija bazirati svoju politiku.

Jovanović je obećao i "zaštitu države od ustavnog nasilja kroz izmene zakona iz oblasti lokalne samouprave, pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite i bezbednosti".

Prema njegovim rečima, neophodno je i usvajanje seta antidiskriminacionih zakona kojima će se afirmisati ljudska prava i građanske slobode u svim oblastima.

Jovanović je kazao da će budući poslanici koalicije insistirati na modernizaciji ekonomije kroz brzu privatizaciju javnih preduzeća, poresku liberalizaciju i smanjenje opterećenja kojima su izloženi poslodavci i zaposleni.

Takođe, prema njegovim rečima, poslanici će insistirati na programu državne štednje i povećanju efikasnosti svih državnih službi.

"Spremni smo na vladu sa DS-om"

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ponovio je da je ta stranka spremna da formira buduću vladu sa Demokratskom strankom.

On je u Kažiprstu B92 rekao da bi to pokazalo odgovornost prema građanima Srbije: "Realnost govori da LDP i naša koalicija mogu presudno uticati na formiranje buduće vlade i da postoji prazan prostor u koji, ukoliko uđemo sa ovako precizno definisanom politikom, i DS sa jedne strane i naša koalicija sa druge strane, da postoji prazan prostor koji nam otvara mogućnost da zajedno formiramo vladu."

Jovanović je rekao da ne oslobađa DS odgovornosti za Ustav, ali da predlaže jasan politički koncept koji DS-u pruža priliku da delimično ispravi sopstvene greške i na takav način pomogne Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.