LDP BI NA SILU!

Izvor: Kurir, 16.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP BI NA SILU!

Politička partija Čedomira Jovanovića juče najavila demonstracije, nezadovoljna najavama da će SRS, DSS i SPS formirati vlast u većini opština u Srbiji

BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija juče se oštro usprotivila najavama da će SRS, koalicija DSS-NS i koalicija okupljena oko SPS preuzeti „u svoje ruke“ bilo šta u Srbiji, a pogotovu sudbinu Beograđana i poručila da će organizovati demonstracije „protiv kršenja izborne volje građana“.

„Volja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << građana nije bila da oni preuzmu naš grad“, saopštio je LDP, nazvavši ove stranke „političkim snagama prošlosti“. LDP je najavio da se „neće zadržati samo na rečima“ i da će, „ukoliko se ovi i ovakvi pregovori nastave, pozvati svoje članove i simpatizere, kao i one koji su na izborima većinski glasali za Evropu i demokratiju da demonstracijama sprečimo jednu neprincipijelnu i nazadnu koaliciju“. Ta stranka je pozvala sve demokratske snage u zemlji da se usprotive antievropskim snagama. „Ne može se dozvoliti da jedan evropski grad posle 5. oktobra ponovo padne u ruke najnazadnijim, najzaostalijim i neskriveno antievropskim politikama i političarima“, navodi se u saopštenju.

Funkcioner SRS Nemanja Šarović kategoričan je da su građani Beograda jasno glasali za promene i podsetio da DS nije na vlasti u Beogradu od Petog oktobra, već mnogo duži period.

- Za taj dugački period nisu skoro ništa uradili za grad, tako da LDP može da protestuje jedino protiv građana Beograda, jer su oni dali glas za promene. Džaba protestuju, mi imamo legalno i legitimno pravo da formiramo vlast jer smo većina - naglašava Šarović, optuživši LDP i Borisa Tadića da ne znaju ništa o demokratiji.

- Državno uređenje u kojem se ne poštuje volja većine zove se diktatura. SRS neće dozvoliti diktaturu ni Čedomiru Jovanoviću ni Borisu Tadiću. Uveren sam da ćemo u kratkom roku formirati gradsku vladu i nećemo se obazirati na besmislice pomenutog dvojca - istakao je Šarović. On je dodao da je rad na rešavanju problema Beograđana već počeo i istakao da nova gradska vlast neće deliti Beograđane po partijskoj pripadnosti.

Dušan Blagojević, potpredsednik Gradskog odbora Nove Srbije u Beogradu, konstatuje da je izborna volja građana ona koja može da okupi većinu i formira vlast.

- Izbornu volju građana nije 5. oktobra izdala Nova Srbija, nego oni koji će predvoditi te demonstracije. LDP je čudna tvorevina, koja treba da se zapita koju sve decu komunizma imaju u svojim redovima. Tu su i Sonja Biserko i Biljana Kovačević Vučo, ćerke komunističkih generala. A te retrogradne snage koje pominju, koliko znam, pozvao je u Vladu DS - podsetio je Blagojević.

Branko Ružić, predsednik Izvršnog Odbora SPS, sarkastično je primetio da će protest LDP izazvati „tektonske potrese“.

- Imamo inicijalni dogovor SPS, DSS-NS i SRS na nivou grada, jer su nam zajedničke teme kojima smo se bavili i ranije kao opozicija u gradskoj skupštini. Ako se LDP zbog toga zabrinuo, mogu samo da primetim da je to stranka u nastajanju, koja zbog svog ekstremizma treba da se nauči politici. Njihov koalicioni potencijal je mali, u toj meri da s njima neće ni njihova matična DS - prokomentarisao je Ružić. [ antrfile ]

DSS: MOŽE AKO NE UGROŽAVAJU GRAĐANE

- Očigledno je da LDP ne smatra da su potrebni izbori, već sebi daje za pravo da procenjuje ko treba da bude vlast. Nemoguće je reći da nije izborna volja građana ako većina odbornika formira koaliciju. To je demokratski princip. Manjina ima pravo na mišljenje, ali većina odlučuje - kaže za Kurir Dragan Šormaz, potpredsednik IO DSS.

On ocenjuje da LDP može da protestuje koliko hoće i da im to treba i dozvoliti, samo ako ne smetaju ostalim građanima. On je poručio Čedomiru Jovanoviću da treba Borisu Tadiću da postavi pitanje zašto želi sa SPS u vladu.

- Koliko znam, SPS je vladao deset godina, a radikali su bili manjinska vlast svega dve godine. Ostalih osam godina bili su opozicija kao i svi ostali - podseća Šormaz.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.