LAŽOVI

Izvor: Kurir, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAŽOVI

Kandidati na predstojećim kosovskim izborima Centralnoj izbornoj komisiji nisu prijavili stvarnu vrednost svoje imovine, koja, prema tvrdnjama sagovornika Kurira, vredi neuporedivo više

BEOGRAD - Albanski kandidati na predstojećim kosovskim izborima, zakazanim za 17. novembar, umesto stvarne vrednosti imovine koju poseduju na Kosovu, Centralnoj izbornoj komisiji prijavili su znatno manje iznose! Haški optuženik i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj prijavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je imovinu od 1,3 miliona evra, a lider Demokratskog saveza Dardanije Nedžat Daci i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači po 300.000 evra. Najbogatiji je predsednik Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli, bivši muž italijanske pevačice Ane Okse - prijavio je da ima 420 miliona evra. Dok je lider Reformističke partije Ora Veton Suroi istakao da ima samo 2,5 miliona evra, a pre izbora 2004. godine ta brojka je bila 40 miliona! Trenutno „najsiromašniji“ od svih kosovskih lidera je aktuelni predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, koji je prijavio da je njegova imovina vredna 250.000 evra. Političari na Kosovu, inače, nisu u zakonskoj obavezi da objasne i poreklo imovine.

Rade Negojević, kosovski novinar koji se bavi istraživanjem tamošnjih političkih prilika, ističe za Kurir da su „cifre koje su albanski lideri prijavili smešne“.

- Od svih njih sklon sam da poverujem da su samo Sejdiju i Daci relativno tačno saopštili koliko poseduju. Iznos od 1,3 miliona evra koji je prijavio Ramuš Haradinaj ne pije vodu jer samo njegova kuća u Prištini vredi toliko. A gde je novac od ekskluzivnog prava na uvoz nafte? Takođe, ukoliko se tu doda i takozvani ratni plen od silnih pljački srpske imovine, onda je u pitanju sasvim drugi iznos - tvrdi za Kurir Negojević i dodaje da je „ista situacija i sa onim što je prijavio Tači“.

- Tači je prijavio da ima 300.000 evra. To je priča za malu decu. U to ni Albanci ne veruju. Suroi, koga lično poznajem, kao i on mene, prevazišao je samog sebe izvalivši da ima samo 2,5 miliona evra. Pred izbore 2004. godine, kada je rekao da ima 40 miliona, isto je bio diskutabilan iznos, jer se smatra da sve što ima vredi mnogo više - ističe sagovornik Kurira i dodaje da ima saznanja da su pojedini veliki novac inkasirali i od „dilovanja droge“.

Avni Zogijani, direktor nevladine organizacije „Ustani“, koja se, između ostalog, bavi i pojavom korupcije, ističe za Kurir da poreklo ogromne imovine političari uglavnom pravdaju kao poklon bogatih prijatelja.

- Na Kosovu nije redak slučaj da političar živi u kući koja košta pet miliona evra. Naša organizacija pokušava da dobije odgovor odakle kosovskim političarima toliki novac. Pre godinu i po dana formirana je Antikorupcijska agencija Kosova, čiji predstavnici tvrde da im zakon ne dozvoljava da objave informacije o poreklu imovine političara. Mi smatramo da to nije tačno. Ne postoji nijedna rečenica u zakonu koja im to brani - tvrdi Zogijani i nastavlja da Antikorupcijsku agenciju kontrolišu političari koji su korumpirani i umešani u organizovani kriminal.

- Kad političare pitamo odakle im tolika imovina, obično odgovaraju da su je dobili od starih prijatelja ili da su im kuću dobrovoljno izgradili simpatizeri. Međutim, svi znaju da je vlast korumpirana i da je politika povezana sa organizovanim kriminalom - dodao je on.[ antrfile ]

JAKŠIĆ: ŠUMSKI BOGATAŠI

Marko Jakšić, jedan od lidera kosmetskih Srba, tvrdi za Kurir da su se pojedini albanski političari 1999. godine borili u šumama za OVK, posle čega su postali vlasnici vredne imovine i poveće sume novca.

- Pre te godine nije imao pas za šta da ih ujede! Tači sada kontroliše „Kosovopetrol“, nastao od „Jugopetrolove“ imovine na Kosmetu. Uzete su srpske pumpe i pretvorene u njihove. Sve je, inače, na Kosmetu stečeno uzurpacijom srpske imovine koju su učinili kosovski Albanci - kaže Jakšić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.