LAŽNI SVEDOK: Optuživao Šarića, a sad priča da su ga naterali

Izvor: Kurir, 03.Okt.2013, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAŽNI SVEDOK: Optuživao Šarića, a sad priča da su ga naterali

Kriminalna grupa na čelu sa Šarićem koju čine privrednici i advokati optužena je za "pranje" novca stečenog preprodajom kokaina, odnosno za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca

BEOGRAD - Na suđenju kriminalnoj grupi na čelu sa odbeglim Darkom Šarićem koja se tereti za "pranje" na stotine miliona evra stečenih preprodajom kokaina, obelodanjeno je da je jedan od optuženih Goran Vučković tražio status svedoka-saradnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali da ga nije dobio jer njegov iskaz to nije zavredeo.

Vučković je međutim danas u Specijalnom sudu to negirao i tvrdio da su tužilaštvo, policija i BIA zapravo pokušavali da od njega iznude iskaz.

Zamenik tužioca za organizovani kriminaldostavio je sudskom veću belešku u kojoj se navodi da je optuženi Vučković tražio status svedoka-saradnika, ali da je procenjeno da njegov iskaz to ne zavređuje.

Prema rečima tužioca, sa Vučkovićem je ob Saša Ivanić avljen razgovor na osnovu njegove molbe za dodelu statusa svedoka saradnika u kojoj je naveo da misli da je njemu i njegovoj porodici ugrožena bezbednost i jer oseća potrebu da ispriča istinu.

U dokumentu je takođe naveo da mu je branioca kog ima u tom postupku nametnuo optuženi Boban Stoiljković, koji je prema optužnici jedan od najbližih saradnika Darka Šarića koji je već četiri godine u bekstvu.

Posto je zamenik tužioca dostavio sudskom vecu belešku o razgovoru sa Vučkovićem, on se javio za reč i optužio predstavnike tužilaštva, policije i BIA da su zapravo pokušavali da mu iznude iskaz.

"Kontaktirali su me ljudi iz BIA. Rekli su da su oni država i da mogu da nanesu zlo meni i porodici ako ne sarađujem. Tražili su od mene da kažem neistine o Bobanu Stoiljkoviću i tome kako sam u Vranju viđao Darka Šarića", rekao je optuženi.

Pored toga, tvrdio je i da je tužilac sam sačinio belešku koju je predao sudu.

Vučković je napomenuo da ga već četiri meseca jure pripadnici BIA, da je odsečen od porodice i da ubuduće želi da se brani ćutanjem.

Ta kriminalna grupa na čelu sa Šarićem koju čine privrednici i advokati optužena je za "pranje" novca stečenog preprodajom kokaina, odnosno za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca.

Osim Šarića ostali se ne povezuju sa trgovinom narkoticima, ali su optuženi jer su znali za tu aktivnost pripadnika Šarićeve "narko" kriminalne grupe, kojoj je suđenje u toku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene u ovom procesu da su znali da su sredstva koja su im stavljena na raspolaganje i upravljanje nelegalno stečena od preprodaje kokaina.

Radi se o takozvanom "prljavom" novcu koji je trebalo legalizovati i uvesti u regularan privredni i finansijski sistem.

Prema optužnici, preduzeća koja su pranjem novca stavljena pod kontrolu Šarićeve kriminalne organizacije su "Jedinstvo" iz Gajdobre, "Mladi Borac" iz Sonte, "Putnik" iz Novog Sada, "Vojvodina" iz Novog Sada, "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Tužilaštvo je u aprilu 2010. godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji, januara 2009. godine.

Nakon toga usledilo je još 10 optužnica protiv pripadnika Šarićevih grupa zbog krijumčarenja kokaina i pranja novca.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.