LAUREAT: Gran-pri pripao Srdanu Goluboviću za Krugove

Izvor: Kurir, 18.Sep.2013, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAUREAT: Gran-pri pripao Srdanu Goluboviću za Krugove

Na šestoj leskovačkoj manifestaciji tročlani žiri je odlučio da nagradu „Živojin Žika Pavlović“ dodeli beogradskom reditelju

„Krugovi“ opet najbolji.

Završen je Internacionalni festival filmske režije „Liffe“ u Leskovcu. Tročlani žiri, koji su činili reditelji Lordan Zafranović i Bora Drašković i glumica Tanja Bošković, odlučio je da Gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ pripadne reditelju Srdanu Goluboviću za režiju filma >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << „Krugovi“. Druga nagrada pripala je filmu Metoda Peveca „Tango Abrazos“, a treća Momčilu Momi Mrdakoviću za „Mamaroša“. Pored nagrada za režiju, najboljem glumcu Krešimiru Mikiću uručen je Zlatni lešnik za ulogu u filmu „Sveštenikova deca“ Vinka Brešana, dok je Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu pripao Jeleni Simić za ulogu u filmu „As pik - loša sudbina“. U takmičarskom delu na Festivalu filmske režije u Leskovcu prikazano je 14 filmova, reditelja iz bivših republika SFRJ.

Regionalni fond

Inače, učesnici Druge konferencije reditelja s prostora bivše Jugoslavije doneli su zaključak da resornim ministarstvima država iz kojih dolaze upute inicijativu za formiranje regionalnog fonda koji će pomoći stvaranje i promociju filmova iz svih bivših jugoslovenskih republika kako bi oni stigli do gledalaca.

- Mislim da je ovo pravi trenutak za pokretanje ove inicijative. Nekad smo vrednovali filmove i izazivali jedne druge da filmovi budu bolji. Uništavanjem i prodajom bioskopa nastao je problem gde i kome prikazati filmove. Neophodno je da svaka republika za sebe oformi mrežu bioskopa kako bi se film iz regiona u njemu i promovisao - kaže reditelj i umetnički direktor festivala Darko Bajić.

Na Konferenciji je konstatovano da je u stvaranju mreže bioskopa najdalje otišla Hrvatska. Izvršena je digitalizacija 29 bioskopskih dvorana širom te zemlje.

Vratiti publiku u bioskope

- Valja reći da je ovo način da se publika vrati u bioskop i način da takva mreža postane ozbiljan konkurent mreži bioskopa u kojima se prikazuje američki film. Cinizam je reći da je domaći film bezvredan jer publika ne može da gleda ono što neko ne želi da joj prikaže. Evropski prosek je dve prodate ulaznice po glavi stanovnika.

U Hrvatskoj se proda 3,5 miliona, a u Srbiji svega dva miliona bioskopskih karata. Očito je da se u bioskopima prikazuje ono što publiku ne zanima - kaže Antonije Mujić iz Hrvatske.

Opšta konstatacija svih učesnika je da su umetnici stvorili most između ratom porušenih država i njihovih odnosa.

- Publici moramo pružiti satisfakciju tako što će gledalac koji izlazi iz dvorane reći da je dobio više nego što je platio da bi pogledao film. Stvoriti fond biće izuzetno teško. Politika je jedno, a umetnici su deca. Međutim, treba stradati da bi se nešto dobilo - naglašava Lordan Zafranović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.