LAKETIĆIMA GORI PETROLEJKA, A PRODALI STOKU DA UVEDU STRUJU

Izvor: Kurir, 15.Okt.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAKETIĆIMA GORI PETROLEJKA, A PRODALI STOKU DA UVEDU STRUJU

KURŠUMLIJA - Sedmočlana porodica Laketić iz sela Degrmen kod Kuršumlije pre dve godine uvela je struju u domaćinstvo, ali je sada prinuđena da vrati lampe-petrolejke u kuću, jer je elektrodistribucija isekla dovod, tvrdeći da je nelegalan.

Laketići su pre dve godine, uvodeći struju, sproveli vodove kroz šumu, sa stabla na stablo, u dužini od 1.200 metara, jer nisu imali novca za kupovinu bandera.

Tada im je u nabavci elektroinstalacija pomogla jedino lokalna samouprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kuršumlije, a za kupovinu kablova, kojima su sproveli struju od dalekovoda, preko šume do kuće, prodali su deo stoke.

Od kada su kablove sproveli sa bukve na bukvu, zahtevaju od elektrodistribucije da legalizuje takvu mrežu, ali u tom preduzeću smatraju da ona ne ispunjava standarde zbog čega im je na kraju struja i isključena.

Dobrila Laketić (51) kaže da ponovo žive u srednjem veku, jer nemaju novca da naprave mrežu koja ispunjava uslove i standarde.

Najveći problem je što u ovoj porodici živi devetomesečna beba, a pripremljena zimnica u zamrzivaču je, prema njenim rečima, potpuno propala.

"Pored svih tih nedaća, ja sam dijabetičar, pa sam sada prinuđena da injekcije insulina držim u frižideru kod komšije u susednom selu, udaljenom šest kilometara, pa svako jutro i veče idem tamo da sebi dam injekciju. Hranu za bebu držimo napolju, a iz zamrzivača smo sve što smo pripremili za zimu bacili. Naše molbe da nas ne isključuju, nisu urodile plodom i mi živimo isto onako kako je ovde živela moja prababa", rekla je Dobrila Laketić.

Ova porodica, u kojoj žive tri generacije, jedna je od retkih koja se odlučila da ostane na selu.

Njihova kuća je udaljena od grada više od 40 kilometara, nalazi se u blizini administrativne granice sa Kosovom. Do njihove kuće jedva da postoji put.

Radovan Laketić (55) kaže da zbog teških uslova za život i nemogućnosti da zarade novac, nikada neće moći da kupe standardne stubove za ispunjavanje uslova koje traži Elektrodistribucija.

"Bilo bi nam potrebno nekoliko miliona dinara da kupimo i postavimo oko 45 betonskih bandera od dalekovoda do moje kuće. Taj novac nemam, niti mogu da ga zaradim. Za ovakvu mrežu i kupovinu neophodnih uređaja, frižidera i zamrzivača, prodao sam stoku. Sada više nemam šta da prodam i ovo što sam uradio i kupio bez struje mi nije potrebno. Uzalud smo se radovali struji, jer smo želeli da u 21. veku živimo kao i svi drugi ljudi", rekao je Radovan Laketić. Direktor

Elektrodistribucije u Kuršumliji Milan Đurđević rekao je da je nemoguće legalizovati mrežu koju su sami Laketići sproveli kroz šumu i da je jedino rešenje postaviti električno brojilo na poslednjem stubu dalekovoda.

"Tužno je što ljudi moraju da žive ovako u 21. veku, ali mi smo posle dve godine morali da im isključimo struju, jer se takvi potrošači tretiraju kao nelegalni korisnici. Mi hoćemo da Laketići postave brojilo na banderu legalnog dalekovoda, ali oni ni za to nemaju novca, tako da mi nemamo nikakvu drugu mogućost da im pomognemo", rekao je Đurđević.

Supružnici Radovan i Dobrila Laketić žive sa dvojicom sinova, snajom i unukom, kao i bratancem i ne planiraju da napuste ovo planinsko selo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.