LAF: Pokretanje postupka protiv Grada zbog skupštinske odluke o „Naissusu“ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 15.Apr.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAF: Pokretanje postupka protiv Grada zbog skupštinske odluke o „Naissusu“ (VIDEO)

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) smatra nedopustivim ignorantski odnos vlasti i opozicije prema inicijativi da Skupština grada stavi van snage dve odluke kojima je omogućeno proširenje delatnosti Javnog komunalnog preduzeća “Naissus” na izgradnju i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, jer su one suprotne Zakonu o javnim nabavkama i Ustavu Srbije.
LAF podseća da je 4. marta ove godine zvanično zatražio od ovlašćenih predlagača u Skupštini grada da iniciraju da se u dnevni red jučerašnje sednice uvrsti Predlog odluke o stavljanju van snage dve sporne odluke o Naissusu, kao i da glasanjem podrže ovakvu inicijativu.
Dopisi su tada upućeni predsedniku Skupštine grada, gradonačelniku i Gradskom veću, kao i odborničkim grupama i odbornicima SNS-a, SPS-a, DS-a, NDS-a, URS-a, Koalicije za Niš, DSS-a, Niške priče i LDP-a. Gradonačelnik je nakon toga usmeno saopštio da se sa inicijativom “ne slaže”, a jedini odbornik LDP u Skupštini grada najpre nas je zvanično obavestio da je predložio da inicijativa bude na dnevnom redu sednice, a potom da je predsednik Skupštine taj predlog “odbacio iz formalno-pravnih razloga”. Niko od preostalih odborničkih grupa, odbornika i zvaničnika, bilo da su iz vlasti ili opozicije, nije našao za shodno da odgovori na inicijativu.
Obaveštavamo javnost da će LAF pred nadležnim državnim organima i organizacijama inicirati pokretanje postupka protiv odgovornih u gradu zbog učinjene povrede Zakona o javnim nabavkama. Kršenje ovog Zakona za posledicu pored ostalog može imati obavezu Skupštine grada da stavi van snage nezakonite odluke, prekršajnu kaznu do 1,5 miliona dinara, kao i isplatu naknada zainteresovanim privrednim subjektima kojima su tim odlukama uskraćena ustavna i druga prava.
Podsećamo da se u mišljenju Uprave za javne nabavke, dostavljenom 21. februara na naš zahtev, ocenjuje da je odluka Skupštine grada o ekskluzivnom poveravanju izgradnje i rekonstrukcije vodovodno-kanalizacione mreže “Naissusu” protivna Zakonu o javnim nabavkama jer na teritoriji grada “postoje i drugi privredni subjekti koju mogu obavljati takve delatnosti“.
Prema zvaničnoj informaciji Direkcije za izgradnju grada, u javnim nabavkama za izgradnju i rekonstrukciju ove mreže na teritoriji Niša, raspisanim od 1. januara 2012. do 1. januara 2014. godine, učestvovalo je 15 firmi iz Niša i drugih mesta. Izuzimanjem tih poslova iz sistema javnih nabavki ove firme su dovedene u neravnopravni položaj, stvoren je prostor za poskupljenje radova, a povećan je i rizik od korupcije.
U mišljenju Uprave za javne nabavke ukazuje se i da Ustav Srbije propisuje da svi privredni subjekti imaju jednak pravni položaj na tržištu, a „zabranjuje akte kojima se, suprotno zakonu, ograničava slobodna konkurencija stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja“.
Mišljenje Uprave za javne nabavke, koja obavlja nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama, nije obavezujuće. Ali, još jednom podsećamo da je poštovanje Ustava i zakona obavezno, te da to mora činiti i niška Skupština kao najviši organ grada.

U Nišu, 15. april 2014. Lokalni antokorupcijski forum

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

LAF pokreće postupak protiv grada

Izvor: juGmedia, 15.Apr.2014

NIŠ – Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) smatra nedopustivim ignorantski odnos vlasti i opozicije prema inicijativi da  Skupština grada  stavi van snage dve odluke  kojima je omogućeno proširenje delatnosti  JKP “Naissus”. Reč je o odlukama u vezi izgradnje  i rekonstrukcije vodovodne...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.