Kvaka, olovka i daljinski

Izvor: Politika, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvaka, olovka i daljinski

Najviše infekcija ipak se zaradi kod kuće

Kvake, olovke, prekidači za svetlo, daljinski upravljači, ali i slavine, pružaju utočište i omogućavaju širenje mnogim virusima koji izazivaju prehladu. Uz njih, i mnogi drugi predmeti koje svakodnevno dodirujemo prljavim rukama idealna su mesta za skladištenje virusa koji su odgovorni za prehladu. Ovo su naveli u svom izveštaju naučnici sa univerziteta Virdžinija koji su analizirali površine u nekoliko hotelskih soba u Americi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Virus se lako prenosi jer je ustanovljeno da su neki od predmeta koji se koriste u hotelskim sobama virusima bili zaraženi čak 18 sati posle prvog dodira.

Istraživanje o mogućnostima zaraze rinovirusima (najčešćim uzročnicima obične prehlade) sprovedeno je na deset površina u petnaest hotelskih soba. Izraženo je u procentu od nula do 80. Osobe koje su dodirivale zagađene površine za vreme svakodnevnih aktivnosti, kao što je razgovor telefonom ili paljenje svetla, imale su pedeset odsto izgleda da se zaraze virusom. Procenat se popeo na 60 kada je površina virusom bila zaražena samo sat pre dodirivanja, odnosno smanjen na 33 kada je površina bila zaražena 18 sati ranije.

Naučnici ipak ističu kako prenos infekcije rinovirusima putem zaraženih površina nije toliko čest koliko u slučaju direktnog kontakta zdrave osobe s inficiranom osobom. Najviše infekcija ipak se zaradi kod kuće. Mora se provesti duže vreme u bliskom kontaktu sa prehlađenom osobom da bi se neko zarazio.

Najveći širitelji prehlade jesu deca.

Rinovirusi su odgovorni za gotovo pola svih prehlada kod dece i odraslih. Školska deca prehladu dobijaju između sedam i deset puta godišnje, a odrasli od dva do pet puta.

I.Š.

[objavljeno: 12.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.