Kuvari su na ceni

Izvor: RTS, 11.Jun.2012, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuvari su na ceni

Sve više mladih nišlija zainteresovano je za Ugostiteljsko-turističku školu. Zahvaljujući dobroj praksi u školskom restoranu "Marger" kuvari se veoma lako zapošljavaju i u zemlji i u inostranstvu.

Ugostiteljsko-turistička škola poslednjih godina jedna je od najpopularnijih u Nišu. Najtraženiji su kuvari, koji su, zahvaljujući dobroj praksi, traženi i u zemlji i u inostranstvu.

Posebnu pažnju u školskom restoranu "Marger" skrenula je pohovana zova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Zanimalo me kako će to da izgleda, pa sam ubrala cvetove zove, napravila smesu kao za palačinke i u tome ih umakala i pohovala. Mnogo se svim dopalo", kaže Milica Kocić, kulinarski tehničar.

Kreativnost je samo jedan od izazova ovog posla. Dušan Mitić, maturant ove škole kaže da mu nije bilo teško da se opredeli za ovo zanimanje.

"Volim da budem kuvar i dopao mi se ovaj smer, a i kasnije mogu da se zaposlim", kaže Dušan.

Jovana Balović dodaje da se raspitala kod učenika koji su završili ovu školu, pa pošto su i ono zadovoljni, kako kaže, ovo zanimanje joj je bilo prva želja kada se upisivala.

Gotovi svi obrazovni profili u ovoj školi su na ceni. Interesovanje je veliko, pre svega, kako kažu, zbog sigurnog posla.

Direktorka škole Ljiljana Stojanović kaže da sarađuju sa Slovenijom i Švajcarskom i da je velika potražnja, naročito za kuvarima.

"Praktično ne možemo da odgovorimo na sve zahteve, jer se mnogi opredeljuju da studiraju", kaže Stojanovićeva.

Sanja Petrović profesorka turizma dodala je da je ova škola poslednjih pet godina naročito popularna, i da se, iako je manji broj dece, uvek upiše svih osam odeljenja, a najveće interesovanje je za kuvare i turističke tehničare.

Učenici ove škole najviše vremena provode na praksi. Rad u restaranu za njih će, kako kažu, biti još ozbiljniji test, a za Nišlije prilika da uživaju u specijalitetima po pristupačnijim cenama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.