Izvor: Piplmetar.rs, 28.Apr.2023, 23:30

Kuvar zaslužan što je slici Vinsenta van Goga promenjeno ime

City Magazinedanas 22:01

Foto: Minke Wagenaar / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons
Dok se hrana i kultura međusobno dopunjuju poput sira i vina, istoričari umetnosti očigledno nisu gurmani, a nedavno ispravljena greška Muzeja Van Goga u Amsterdamu je dokaz za ovu tvrdnju.

Mrtva priroda Vinsenta van Goga iz 1887, dugo nazivana „Crveni kupus i crni luk“, preimenovana je nakon što je kuvar iz Utrehta primetio da je „crni luk“ na slici u stvari glavica >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << belog luka.
Kuvar Ernst de Vite, koji je posetio muzej prošle godine, kasnije je pisao njegovom osoblju da sumnja da je došlo do zabune u imenovanju povrća. Kada je tražen dokaz, De Vite, koji je video mnogo korenastog povrća na poslu i takođe je vizuelni umetnik, napravio je sa svojom suprugom PowerPoint prezentaciju koja ukazuje na stilske razlike između glavica (belog) luka na ovoj slici i crnog luka prikazanog na Van Gogovoj slici „Mrtva priroda oko tanjira crnog luka“ iz 1889. godine.
Kuvar je takođe snimio video u kome je pokazao razlike između mnogih vrsta luka. U njemu je takođe skrenuo pažnju da je Van Gog na slici sa spornim naslovom prikazao i čenove koji se naziru ispod ljuske glavice belog luka.
👨‍🍳 There once was a debate about the objects in the foreground of this painting: were they onions or garlic? Chef Ernst De Witte believed it was garlic, and the museum later confirmed this.
What do you think? pic.twitter.com/uiQvWWHmG7
— Van Gogh Museum (@vangoghmuseum) April 19, 2023
Nakon provere sa svojim internim istraživačkim timom i nezavisnim istraživačem, Muzej Van Goga se složio sa kuvarom i promenio ime dela slavnog slikara. Ono se sada zove „Crveni kupus i beli luk“.
De Vit je izjavio da je zadovoljan što je muzej ozbiljno shvatio njegovu zamerku za naslov slike, a inspirisan Van Gogovim delom, on je odlučio da napravi novi specijalitet u svom restoranu. U pitanju je poširani crveni kupus sa sosom od belog luka, koji je preliven apsintom, omiljenim alkoholnim napitkom čuvenog holandskog umetnika.
Izvor: Design Taxi
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Kultura



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.