Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 14:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kuvano vino - leči, greje i miriše na praznike
Sigurno vam se ovih dana dešavalo da stignete kući potpuno smrznuti. Zima je lepa i zdrava i tako joj malo treba da postane savršeneno godišnje doba. Zato okupite prijatelje, napravite idealan topli napitak koji leči, odlično zagreva, podstiče smeh i miriše na praznike i sneg.
Ono što vam je potrebno za klasičnu varijantu:
5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike šećera
1/2 kašičice karanfilića
malo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << cimeta
nekoliko kriški narandže
Priprema: U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa, pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali pazite da ne proključa. U čaše stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte.
Evo kako to rade Englezi:
1 boca crnog vina (0,75 l)
60 g šećera
1 narandža, prepolovljena
1 štapić cimeta
1 narendani oraščić
1 lovorov list
60 ml džina
Priprema: U šerpu sipajte vino, dodajte šećer, narandže, cimet, oraščić i lovorov list. Zagrevajte polako dok se šećer ne istopi. Ako želite da bude slađe vino, možete dodati još šećera. I ponovo oprez jer vino ne sme da proključa. Skinite sa ringle i sipajte džin. Poslužite što pre, smestite se uz dragu osobu i prepustite se.