Kusturici uručena nagrada „Svetozar Ćorović“

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturici uručena nagrada „Svetozar Ćorović“

Bileća – Sala Doma kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći, bila je mala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju uručenju nagrade „Svetozar Ćorović“ Emiru Kusturici. Pre svečanog uručenja nagrade, Kusturica je dugo, strpljivo, odgovarao na sva pitanja novinara. Ulazak u salu propraćen je burnim aplauzom.

Nagrada „Svetozar Ćorović“ dodeljena mu je za zbirku priča „Sto jada“, koju je objavila Kompanija „Novosti“. U obrazloženju žirija: Jovan Delić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (predsednik), Ranko Popović i Ljubiša Jeremić, kaže se da se ova knjiga izdvojila po dva osnova: prvo, što nesumnjivo svedoči o privrženosti tradiciji hercegovačkog pripovedanja, a drugo, što trivijalne životne okolnosti iz prohujalih vremena izuzetno uspešno oživljava kroz iskustvo jedne poznate filmske škole. Tako je život jedne sredine: Sarajevo, Hercegovina, Crnogorsko primirje, zahvaljujući naročitoj tehnici „montaže atrakcija“, umetnički učinjen zanimljivim.

O nagrađenoj knjizi govorili su članovi žirija Jovan Delić i Ranko Popović. U muzičkom delu svečanosti učestvovali su: braća Teofilovići, Ratko i Radiša, Milisav Sukonjica i hor „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ iz Trebinja. Nagradu, povelju i novčani iznos, Kusturici su uručili Jovan Delić, predsednik žirija, i Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća. Kusturica se novčanog dela odrekao u korist, kako je rekao, nekog sirotišta. Potom je napustio svečanost, ne sačekavši kraj, jer ga je čekao posao na snimanju novog fima, pod radnim naslovom „Na mlečnom putu“.

Z. R.

objavljeno: 20.09.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Emiru Kusturici Ćorovićeva nagrada

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Sep.2013

Emir Kusturica, proslavljeni režiser, laureat je književne nagrade "Svetozar Ćorović", koja mu je u četvrtak dodijeljena na "Ćorovićevim susretima pisaca" u Bileći.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.