Kušner za priznavanje palestinske države

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner za priznavanje palestinske države

Ubistvo operativca Hamasa u Dubaiju stvara potrebu za uspostavljanjem mira na Bliskom istoku, rekao Bernar Kušner. Palestinsku državu neophodno priznati i pre nego što granice budu finalizirane, ocenio francuski ministar spoljnih poslova.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner naglasio je da ubistvo operativca Hamasa u Dubaiju, zbog koga mnogi upiru prst na izraelski Mosad, stvara potrebu za uspostavljanjem mira, palestinske države, ali i mira na Bliskom istoku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Novi dokazi o umešanosti Mosada u ubistvo komandira Hamasa, Mahmuda al -Mabhuha, koji je pronađen mrtav u svojoj sobi luksuznog hotela u Dubaiju 20. januara, nakon što je stigao u emirat, potvrđuju da su osumnjičeni kupili putne karte od kompanija u drugim zemljama sa kreditnim karticama.  

Policija u Dubaiu objavila je da su za ubistvo Al-Mabhuha odgovorni izraelski agenti i pozvala da šef Mosada bude uhapšen ako se odgovornost službe dokaže.  

Obavljene su fotografije 11 osumnjičenih, a Interpol ih je stavio na svoju listu, uz takozvano crveno upozorenje, na osnovu koga mogu da budu uhapšeni u bilo kojoj od 188 zemalja članica.  

Osvrćući se na činjenicu da su ubice hamasovca u Dubaiju koristile lažne pasoše evropskih zemalja, Kušner je istakao da Pariz osuđuje "ciljana ubistva i korišćenje falsifikata".

Kušner je francuskim medijima naveo da bi palestinska država trebalo da bude priznata, čak i pre nego što buduće granice budu finalizirane.

Izgradnja "realnosti" 

Prema rečima francuskog šefa diplomatije, ključno pitanje u ovom trenutku je i izgradnja "realnosti".

"Francuska obučava palestinsku policiju, poslovi se kreiraju na Zapadnoj obali, proglašenje palestinske države može uskoro da se predvidi, posle čega bi sledilo momentalno priznanje međunarodne zajednice, "čak i pre pregovora o granicama", rekao je Kušner.

Francuski ministar spoljnih poslova podsetio je da je palestinski predsednik Mahmuda Abas prihvatio predlog SAD da se vode indirektni pregovori sa Izraelom uz posredovanje Vašingtona.

Kušner je to izjavio pred posetu Abasa Parizu sledeće nedelje i nakon što je palestinski premijer Salam Fajad rekao da može da sagleda nezavisnu palestinsku državu u 2011. godini, bez obzira da li su napredovali mirovni pregovori sa Izraelom.

"Ako do sredine 2011. godine politički proces ne okonča izraelsku okupaciju, ja bih se kladio da će stanje razvoja palestinske infrastrukture i institucija biti takvo da će pritisak primorati Izrael da odustane od svoje okupacije", rekao je palestinski premijer.

Kušner je, komentarišući potencijalnu krizu između Izraela i Evropske unije, rekao da bi Evropa morala da se angažuje brzo u bliskoistočnom mirovnom procesu kako bi se to prevazišlo i da nametne put mira i stvaranja palestinske države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.