Kušner u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2010, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner u Beogradu

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Francuske izjavio je da odnosi između Srbije i Kosova moraju da budu manje zategnuti jer će to olakšati budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

"Predsednik Sarkozi i ja ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo već tražimo da započne proces dijaloga, angažovanja, opuštanja, normalizacije odnosa", naveo je Kušner u intervjuu za TV B92.

DSS: Kosovo nije naš sused

Demokratska stranka Srbije zatražila je danas od srpskih državnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da šefu francuske diplomatije Bernaru Kušneru "stave do znanja da je Srbija za ulazak u Evropsku uniju, ali sa Kosovom kao njenim neodvojivim delom".

"U susretu sa Kušnerom predstavnici Vlade Srbije trebalo bi da ga pitaju da li Evropska unija želi celovitu Srbiju i da mu jasno stave do znanja da Kosovo nije naš sused, već neodvojivi deo zemlje", rekao je na konferenciji za novinare portparol DSS-a Petar Petković.

On je rekao da su "poruke evropskih zvaničnika, pa i Kušnera, jasne - od Srbije otvoreno traže da prizna Kosovo i uspostavu dobre odnose sa svim susedima, kako bi ušla u EU".

"Srbija treba da ide u Evropu, ali ne politikom - Evropa nema alternativu, već izgradnjom partnerskih odnosa, kako bi se evropskim institucijama ukazalo da bez Kosova, nema ništa od integracija", naveo je Petković.

Govoreći o porukama koje Srbiji šalju evropski zvaničnici, kada je reč o ulasku u EU, funkcioner DSS-a Andreja Mladenović rekao je da građani Srbije nemaju prave informacije, jer "domaći mediji izveštavaju ružičasto i ublažavaju njihove zahteve, kada je reč o priznanju Kosova".

Ističući da je Srbija pred vratima EU, Kušner je rekao da Francuska čvrsto veruje da je budućnost Srbije da bude u Uniji.

"Pošto smo prijatelji treba da budemo iskreni i direktni. Ne kažem da postoji uslovljavanje ili preduslov rešite problem Kosova, a na Kosovu rešite problem sa Srbijom, ne, već atmosfera koja će, jednom kada postanete član Evropske unije, omogućiti da se sve reguliše", istakao je on.

Francuski ministar je ukazao na to da među 27 članica Unije ima mnogo ljudi koji se ne slažu sa novim proširivanjem Unije i podsetio na iskustvo s podeljenim Kiprom, za koje niko nije spreman da se ponovi.

Kušner, koji boravi u poseti Beogradu, položio je danas na Novom groblju venac na grob ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, a polaganju venca prisustvovala je i Ružica Đinđić.

Šef francuske diplomatije uputio se potom u zgradu Predsedništva, gde se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a razgovarao se o bilateralnim odnosima, nastavku evropskih integracija Srbije i o Kosovu, saopštila je predsednikova pres služba.

Tadić je istakao da Francuska jasno podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Sagovornici su se složili da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo", dodaje se u tom saopštenju.

Tadić je rekao i da Srbija očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde otvoriti put ka pronalaženju održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo.

Pregovori o sporazumu o strateškom partnerstvu Francuske i Srbije uspešno su završeni i taj sporazum će biti potpisan za vreme posete francuskog predsednika Nikole Sarkozija Srbiji, piše u saopštenju.

Sastanku Tadića i Kušnera prisustvovao je i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, dodaje se u saopštenju.



Kušner: Prirodno mesto Srbije je u EU

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner izjavio je danas u Beogradu da je prirodno mesto Srbije u Evropskoj uniji, dodajući da odnosi dve države napreduju, iako ponekad ima neslaganja.

"Mi nismo uvek sasvim saglasni, na sreću ili na nesreću - ne znam, ali zajedno napredujemo. Hoću da vas uverim da ne postoji nikakav nesporazum o neophodnosti da Srbija postane članica EU. Nikada. Uvek smo bili tog stava", rekao je Kušner na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem.

"Srbija ima svoje mesto u EU prirodno, istorijski, sentimentalno, politički", dodao je on, podsetivši da je njegova zemlja radila na tome uprkos tome što se neke članice Unije ne slažu sa nastavkom proširenja.

Jeremić je podsetio da je Srbija tokom prošle godine ostvarila značajan napredak u približavanju Uniji ukidanjem viza, odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenjem kandidature za punopravno članstvo u Uniji.

"Za svaki od tih koraka Srbija je imala podršku Francuske i na tome smo joj zahvalni", rekao je on, izrazivši očekivanje da podrška Pariza neće izostati ni u sledećim koracima - ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i upućivanju kandidature Srbije iz Saveta EU u Evropsku komisiju.

Jeremić je rekao da je, iako se dve strane ne slažu po pitanju budućeg statusa Kosova, "pronađen modalitet za razgovore o budućnosti".

"Srbija želi kompromisno rešenje za budući status Kosova i Metohije. Kompromisno rešenje nije ono koje je ponuđeno jednostranim proglašenjem nezavisnosti, što je nešto što mi ne možemo prihvatiti", rekao je on.

"Želimo da radimo sa Francuskom, sa EU i međunarodnom zajednicom na pronalaženju kompromisnog rešenja koje će omogućiti dugotrajni mir i stabilnost i ubrzanje evropskih integracija za ceo region. To je strateški prioritet - evropska integracija čitavog regiona i zato moramo naći kompromis", rekao je srpski ministar.

Kušner je rekao i da ne može biti uslovljavanja evropskih integracija Srbije priznavanjem jednostrane nezavisnosti Kosova.

"Nema preduslova za pristupanje EU koji glasi priznanje Kosova. Ne. Postoji neophodnost kompromisa koji je pomenuo i moj kolega Jeremić", rekao je Kušner dodajući da je takvu poruku tokom susreta u Parizu predsedniku Srbije Borisu Tadiću jasno preneo i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

"Na tom kompromisu radimo zajedno. Francuska će biti uz vas", dodao je on.

Dvojica ministara razgovarala su i o privrednoj i kulturnoj saradnji u okviru koje bi jedna od najvećih francuskih firmi trebalo da postigne sporazum sa Srbijom o izgradnji metroa u Beogradu, kao i o otvaranju francuske gimnazije u glavnom gradu Srbije, ali i o borbi protiv organizovanog kriminala.

Dosta prostora za unapređenje saradnje

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner istakao je danas tokom razgovora s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem da će Pariz podržati sve dalje inicijative i aktivnosti Srbije na putu ka EU i ukazao na to da ima dosta prostora za unapređenje bilateralne saradnje.

Kako je navedeno u saopštenju iz Đelićevog kabineta, Kušner je pohvalio aktivnosti Srbije u procesu izrade strategije EU za Dunavski region i istakao da i Francuska želi, iako nije zemlja Dunavskog sliva, da u svojstvu posmatrača bude uključena u ovaj proces.

Francuska će podržati i inicijativu da sedište sekretarijata buduće Transportne zajednice Jugoistočne Evrope bude u Beogradu.

Đelić je tokom susreta sa francuskim šefom diplomatije istakao da su ključne oblasti od interesa za ulaganje francuskih kompanija u Srbiji izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja Koridora 10, kao i ulaganja u oblasti energetike i lokalne infrastrukture.

Kušner: Nezavisnost Kosova nepovratna

Ministar inostranih poslova Francuske Bernard Kušner izjavio je danas u Prištini da je za Francusku nezavisnost Kosova nepovratna, da se ne može promeniti i da to i drugi treba da shvate.

"Vaša nezavisnost nije u pitanju, to je istorijski korak, niko to ne može da promeni i svako to treba da shvati", rekao je Kušner obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova na sednici koja je sazvana njemu u čast.

Kušner je rekao da Francuska i Kosovo imaju privilegovane odnose i da će se ti odnosi njegovom "posetom još više ojačati i produbiti se".

"Nezavisnost Kosova je početak novog puta u kojem niste sami. Kosovo može da računa na prijateljstvo Francuske. Naša je zemlja među prvima priznala nezavisnost i daće podršku vašem daljem razvoju", kazao je on.

Verovali ste u mirno i demokratsko društvo, rekao je šef francuske diplomatije i dodao da je posle proglašavanja nezavisnosti došlo vreme odlučujućih koraka napred.

"Pred vama su veoma značajni zadaci kako bi se građanima Kosova omogućio bolji život. Posao koji sada radite nije lakši od onoga što se do sada radili, treba da obezbediti ravnotežu koja čini državu stabilnom. Treba da pronađete budućnost, koja nije posao jednog dana", kazao je Kušner.

Kušner je ukazao na potrebu daljeg razvoja i uspostavljanja nezavisne i nepristrasne pravde, ekonomskog razvoja, uspostavljanja reda i zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Treba da sledi pomirenje svih građana jer su sukobi koji su delili region sada iza nas. Pitanje srpske zajednice je sada unutrašnje pitanje, pitanje odnosa sa Srbijom, vaša je odgovornost i vaša je budućnost", rekao je francuski ministar.

Pripreme za posetu Sarkozija?

U Parizu je saopšteno da poseta francuskog ministra ima tri osnovna cilja - intenziviranje bilateralnih odnosa, podršku Francuske u evropskim integracijama i angažman Francuske u razvoju celokupnog regiona i poboljšanju odnosa između Beograda i Prištine.

Iako to zvanično nije potvrđeno, boravak šefa francuske diplomatije u Beogradu mogao bi biti tumačen i u svetlu ranijih najava posete predsednika Francuske Nikole Sarkozija Srbiji, koja se, prema ranijem pisanju srpskih medija, može očekivati u toku ove godine.

U saopštenju Ke d'Orseja ističe se da će tokom Kušnerovih razgovora u Beogradu biti pomenuto i intenziviranje bilateralnih odnosa u okviru projekta sporazuma o francusko-srpskoj strateškoj saradnji.

"Kakve god da su razlike između Beograda i Prištine, postoje domeni u kojim se može i mora postići dogovor, uz pomoć Eleksa, posebno po pitanju policije, pravosuđa i carine", navodi se u saopštenju iz Ke d' Orseja.

"Podsećanje" na ključne igrače

Sam Kušner, koji je u Beogradu poslednji put boravio u julu 2007. godine, uoči dolaska u Srbiju izjavio je da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za Srbiju za nastavak evropskih integracija.

"Dolazim u Beograd da bih rekao građanima Srbije da smo i da ćemo biti uz njih, na putu njihove zemlje u EU. Bili smo i bićemo aktivni unutar EU da bi se ubrzalo približavanje Srbije", izjavio je Kušner u intervjuu "Večernjim novostima".

On je naveo da, bez obzira na vrstu razmimoilaženja između Beograda i Prištine, postoje domeni u kojima može da dođe do saglasnosti, uz pomoć misije Euleks.

Francuski ministar je, takođe, ocenio da su značajni napori koje Srbija čini na svom putu ka EU, misleći pre svega na liberalizaciju viznog režima.

"Integracije zemalja regiona mogle bi, naravno, da budu brže, ali budimo jasni: neophodni rokovi zavise od napretka zemalja kandidata", naglasio je on, dodavši da što pre u Srbiji budu sprovedene teške reforme, korisne za evropsko približavanje, to će zemlja pre ući u EU.

Obuzdavanje srpske retorike

Nezvanično, prema francuskim i srpskim diplomatskim izvorima, Kušner će svojim sagovornicima preneti da je neophodna veća fleksibilnost i kooperativnost Srbije u odnosu na vlasti u Prištini, objavio je beogradski dnevnik "Danas".

To bi, navodi list, doprinelo da u prestonicama ključnih zemalja EU bude više dobre volje za ubrzanje srpske kandidature za članstvo u EU, koju je za centralni politički prioritet Srbije u 2010. postavio predsednik Srbije.

Kušner će, prema pisanju "Danasa", zatražiti da zvanični Beograd "obuzda retoriku" kada je reč o Kosovu, ali i da ne vuče drastičnije poteze koji bi bili u suprotnosti sa interesima Francuske, kao i ostalih ključnih evropskih država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost.

To se pre svega odnosi na eventualne nove inicijative Srbije u UN, nakon odluke Međunarodnog suda pravde.

Kušner će, tokom boravka u Beogradu, obići i grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Iz Beograda putuje na Kosovo, gde će se sastati sa zvaničnicima privremenih organa vlasti u Prištini, predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, a obratiće se i parlamentu.

Planom posete predviđeno je da francuski ministar obiđe opštinu Gračanica, kao i da se sastane sa specijalnim predstavnikom EU i šefom Međunarodne civilne kancelarije Piterom Fejtom i šefom Euleksa Ivom de Kermabonom.

Odnos prema Albancima više od pokroviteljstva

Kušnera srpska javnost doživljava kao deo sveta koji je umnogome narušio tradicionalno duboko prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

Srbi mu zameraju odnos prema kosovskim Albancima, koji je, po ovdašnjem uverenju, nadilazio pokroviteljstvo, a nisu bili dobro primljeni ni stavovi koje je iznosio tokom sukoba na Kosovu i za vreme bombardovanja Srbije.

Francuski ministar bio je prvi šef Misije UN na Kosovu i Metohiji i tu dužnost obavljao je od jula 1999. godine do januara 2001. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.