Kušner: Tražimo dijalog Srbije i Kosmeta

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: Tražimo dijalog Srbije i Kosmeta

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner izjavio da danas da odnosi Srbije sa Kosovom i Metohijom treba da budu jednostavniji - na prijateljskoj osnovi.

Ti odnosi moraju da budu manje zategnuti, jer će to olakšati budućnost Srbije u Evropskoj uniji, rekao je Kušner za B92.

"Predsednik Sarkozi i ja ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo i Metohiju, već tražimo da započne proces dijaloga, angažovanja, opuštanja, normalizacije odnosa", objasnio je Kušner. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

On je upozorio da je među 27 članica mnogo ljudi koji se ne slažu sa novim proširivanjem Unije.

"Uostalom, već smo stekli iskustvo sa jednom podeljenom zemljom, Kiprom, i nismo spremni da to ponovimo", istakao je Kušner.

Prema njegovim rečima, Srbija je pred vratima EU i Francuska čvrsto veruje da je budućnost Srbije da bude u Uniji i da "nema druge".

"Pošto smo prijatelji treba da budemo iskreni i direktni. Ne kažem da postoji uslovljavanje ili preduslov - rešite problem Kosmeta, a na Kosmetu rešite problem sa Srbijom. Ne, već postoji potreba za atmosferom koja će, jednom kada postanete član Evropske unije, omogućiti da se sve reguliše", istakao je Kušner.

U razgovoru predsednika Srbije Borisa Tadića i Kušnera je istaknuto da Srbiji neće biti postavljani novi, dodatni uslovi za članstvo u EU, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da Francuska jasno podržava članstvo Srbije u EU.

Tadić je rekao da Srbija očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu otvoriti put ka pronalaženju održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Pregovori o sporazumu o strateškom partnerstvu Francuske i Srbije uspešno su završeni i taj sporazum će biti potpisan za vreme posete francuskog predsednika Nikole Sarkozija Srbiji, navodi se u saopštenju.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić, je bilo reči o bilateralnim odnosima, nastavku evropskih integracija Srbije i o Kosovu i Metohiji.

Kušner se zatim sastao sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem i rekao da će Pariz podržati sve dalje inicijative i aktivnosti Srbije na putu ka EU.

Kušner je ukazao da ima dosta prostora za unapređenje bilateralne saradnje i pohvalio aktivnosti Srbije u procesu izrade strategije EU za Dunavski region, saopšteno je iz Đelićevog kabineta.

Kušner je kazao da Francuska želi, iako nije zemlja Dunavskog sliva, da u svojstvu posmatrača bude uključena u ovaj proces.

Francuska će podržati i inicijativu da sedište sekretarijata buduće Transportne zajednice Jugoistočne Evrope bude u Beogradu.

Đelić je tokom susreta sa francuskim šefom diplomatije istakao da su ključne oblasti od interesa za ulaganje francuskih kompanija u Srbiji izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja Koridora 10, kao i ulaganja u oblasti energetike i lokalne infrastrukture.

Kušner je po dolasku u Beograd položio na Novom groblju venac na grob ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića. Polaganju venca prisustvovala je i Ružica Đinđić.

Po okončanju posete Beogradu, Kušner odlazi u Prištinu, gde će razgovarati sa zvaničnicima privremenih organa vlasti u Prištini i govoriti na svečanoj sednici parlamenta.

Predviđeno je da francuski ministar obiđe opštinu Gračanica i da se sastane sa specijalnim predstavnikom EU i šefom Međunarodne civilne kancelarije Piterom Fejtom i šefom Euleksa Ivom de Kermabonom.

Francuski ministar bio je prvi šef Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) i tu dužnost obavljao je od jula 1999. godine do januara 2001. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kušner od Srbije očekuje da ne otvara novi diplomatski rat oko Kosova

Izvor: Danas, 01.Mar.2010

Kako saznaje Danas, francuski šef diplomatije Bernar Kušner svojim je beogradskim sagovornicima preneo da zapadne zemlje očekuju da Srbija ne otvara novi diplomatski rat u vezi sa Kosovom kad Međunarodni sud pravde bude doneo svoju odluku.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.