Izvor: B92, 07.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kušner: Sankcije bi štetile Evropi

Pariz -- Šef diplomatije Francuske Bernar Kušner smatra da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo da se "obije o glavu" većem delu Evrope.

U intervjuu američkom nedeljniku "Njuzvik", šef diplomatije zemlje koja predsedava Evropskoj uniji postavlja pitanje "Kakve sankcije hoćete da uvodite zemlji koja vas snabdeva?".

Kušner smatra da bi uvoznici iz EU trebalo da se ujedine u nastupu prema Rusiji kao izvozniku gasa. Iz Rusije, koja poseduje jedne od najvećih svetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neiskorišćenih izvorišta gasa, stiže trećina ukupne količine evropske nafte i gasa.

"Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je rekao: 'Budite oprezni, i mi možemo da uvedemo sankcije'. Setite se kada su to uradili Ukrajini. Koje sankcije? ....Niko nije predložio uvođenje ozbiljnih sankcija", rekao je Kušner "Njuzviku".

Šef francuske diplomatije rekao je da bi odgovor na rusku dominaciju na energetskom polju mogla da bude "solidarnost među potrošačima", odnosno neka vrsta jedinstva kupaca ruskog gasa u Evropi.

"To je prioritet francuskog predsedavanja Evropskoj uniji. Radimo na tome", rekao je Kušner, čija zemlja predsedava EU do kraja ove godine.

Kušner smatra da je, takođe, važno očuvati dobre odnose s Rusijom kad je reč o politici prema Iranu.

Francuska, kao predsedavajuća EU, traži od Moskve povlačenje ruske vojske iz Gruzije na linije koje je držala pre izbijanja sukoba oko Južne Osetije 7. avgusta.

Lideri EU su na nedavnom samitu u Briselu odložili početak pregovora o strateškom partnerstvu EU-Rusija do povlačenja ruskih snaga iz Gruzije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi i Kušner posetiće Moskvu i Tbilisi u ponedeljak, naveo je Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kušner: Uvođenje sankcija Rusiji opasno

Izvor: Mondo, 07.Sep.2008

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner upozorio je da bi eventualno uvođenje bilo kakvih sankcija Rusiji moglo da se 'obije o glavu' većem delu Evrope koja zavisi od ruske nafte i gasa.

Nastavak na Mondo...

PROTIV "OBIJANJA O GLAVU"

Izvor: Kurir, 07.Sep.2008

PRAG, 07. septembar 2008. (FoNet) - Šef francuske diplomatije Bernar Kušner je izjavio da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo da se "obije o glavu" većem delu Evrope. Kušner smatra da nije logično uvoditi sankcije “zemlji koja vas snabdeva”, javljaju danas zapadne agencije koje prenosi Radio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.