Kurvingrad – ime zbog zabranjene ljubavi ili pakosti osvajača?

Izvor: Megafon.co, 21.Jan.2020, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurvingrad – ime zbog zabranjene ljubavi ili pakosti osvajača?

Koprijan – Kurvingrad srednjovekovni je grad 11 km od Niša na planini Seličevica iznad Južne Morave.
Prema jednoj legendi, u gradu je živela bogata žena (prema nekim legendama i carica) koja se zaljubila u kaluđera iz manastira Svetog Jovana na brdu Komniga. Dolazila je kod kaluđera pod izgovorom molitve. Pričalo se kako je od grada do manastira prostirala platno i tako noću prelazila put. Zato je mesto dobilo ime Kurvingrad. Radi orijentacije, Kurvingrad je kod današnjeg sela >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Klisura, a ovaj manastir je kod Orljana.
Drugo tumačenje kaže da je ovo ime nastalo u vreme turskih osvajanja. Jer su Turci imali običaj da srpskim gradovima daju pogrdna imena.

Novinar, montaža: Sonja Urošević
Kamera: Jovana Đorđević
Muzika: Destination Unknown – Ugonna Onyekwe
Kurvingrad – istraživanja Bedem oko tvrđave bio je visok 10 metara, a oko cele tvrđave bio je odbrambeni suvi rov. Do danas su ostali očuvani samo ostaci severnog i istočnog bedema sa kulama.
Još je nedovoljno istražen, ali prilikom istraživanja 1933. godine, u okviru tvrđave pronađeni su ostaci crkve građene u moravskom stilu. Kao i ostaci velike cisterne za vodu.
Grad je podignut u vreme Lazara Hrebeljanovića, na temeljima antičkog utvrđenja. Ne zna se kada je napušten, ali je 19. vek dočekao u ruševinama.
Foto – Jovana Đorđević

 
*Izvor – Srbija 3D

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.