Ambasador Francuske u Prištini: Kvinta traži suspenziju odluke o zabrani dinara i formiranje ZSO

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 21:14

Ambasador Francuske u Prištini: Kvinta traži suspenziju odluke o zabrani dinara i formiranje ZSO

Ambasador Francuske u Prištini rekao je danas da su zemlje Kvinte zatražile od prištinskih vlasti da suspenduju odluku centralne banke o zabrani upotrebe dinara

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero dodao je i da Francuska od Prištine očekuje formiranje Zajednice srpskih opština.

"Zahtev koji smo postavili, mi i zemlje Kvinte, jeste da napravimo tranziciju pre nego što se ova uredba primeni. Trebalo bi da bude više konsultacija i informacija pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se odluka primeni. Pozivamo na suspenziju ove uredbe radi pravilnog informisanja stanovništva, i mogućnosti iznalaženja mogućih tehničkih rešenja", rekao je Gero za Dukađini.

On je istakao da je jedini način za rešavanje situacije da predstavnici Beograda i Prištine sednu za sto i razgovaraju o tehničkim pitanjima primene uredbe.

"Uredba CBK ima za cilj da ima veću transparentnost i mi to podržavamo, međutim ona ima potencijal direktnog uticaja na to kako će ova zajednica delovati i kako će ti ljudi primati svoje penzije. Želeli bismo da imamo više konsultacija pre implementacije uredbe i više informacija. Govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki deo ljudi", rekao je Gero.

On je istakao da je vlada u Prištini morala da, pre svega, pronađe odgovarajući način da ne zabrani transfer sredstava.

"Treba razgovarati sa ljudima na koje ove odluke imaju direktan uticaj, pravi kanal je da se vodi dijalog", rekao je francuski diplomata.

On je ponovio zahtev zemalja Kvinte da Priština ispuni svoje obaveze koje su tiču Zajednice srpskih opština i dodao da je predlog nacrta ZSO dobar i da je "potpuno legalan".

Govoreći o francusko-nemačkog planu, Gero je rekao da ne vidi bolje rešenje od tog plana kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izjavio je da način implementacije odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM nije dobar.

"Ovo je urađeno na način na koji nije trebalo da bude urađeno. Građane treba informisati. Mi ne kritikujemo odluku CBK, već način na koji se provodi jer građani nisu bili informisani. Imamo dijalog, nema potrebe za dodatnim zahtevima i tenzijama", istakao je Rode za Dukađini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAPAD NAPUŠTA KURTIJA?! Traže suspenziju ODLUKE o zabrani dinara i formiranje ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2024

Oglasio se francuski ambasador...Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je danas da su zemlje Kvinte zatražile od prištinskih vlasti da suspenduju odluku centralne banke o zabrani upotrebe dinara, kao i da Francuska od Prištine očekuje formiranje Zajednice srpskih opština...- Zahtev...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.