Kurti neće

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 11:37

Kurti neće

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio je danas da se sastane sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

On je dodao da se neće sastati ukoliko se ne radi o sastanku "dve vlade".

"Spreman sam da se sastanem sa ramom u okviru sednice dve vlade, ne mimo nje", rekao je Kurti na konferenciji za novinare, prenosi Koha.

Istovremeno on je pozvao Ramu da zakaže sednicu dve vlade, koja je ranije bila otkazana.

Kako se navodi, Rama dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nu Prištinu u sklopu priprema za Berlinski proces, koji će se u oktobru održati u Tirani.

Na pitanje o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da nema rešenja za nastavak dijaloga, jer se ne sprovodi osnovni dogovor postignut u 27. februara.

"Mnogo toga što se priča u domaćim, srpskim i medjunarodnim medijima stvorilo je utisak da dogovora nema. Nema rešenja jer se sporazum ne sprovodi. Tražio sam juče od Lajčaka da sve što je u osnovnom sporazumu bude i u redosledu implementacije", rekao je Kurti.

On je kazao da je spreman za održavanje prevremenih izbora na severu KiM.

"Oni su jedini način da se promeni vlast. Promena vlasti se ne može izvršiti nasiljem, povređivanjem vojnika KFOR-a, novinara ili policajaca. Član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi pojašnjava kako treba postupati. Institucije će poštovati sve procedure", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurti: Vladavina prava, odsustvo protesta i prevremeni izbori put ka deeskalaciji

Izvor: Blic, 05.Jul.2023

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je, nakon sastanka sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO Tomasom Gofusom, saopštio da se zalaže za normalizaciju situacije, i da su vladavina prava, odsustvo "nasilnih protesta i kriminalnih aktivnosti", kao i prevremeni izbori, put...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.