Kurtaj izgubio pamćenje; Tvrdi da je knjigu o teroristima ulepšavao za buduće generacije

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 19:37

Kurtaj "izgubio pamćenje"; Tvrdi da je knjigu o teroristima "ulepšavao" za buduće generacije

U sudnici Specijalizovanog suda za zločine na KiM danas u slučaju "Tači i ostali", svedočenje započeto 1. februara nastavio je Hajruš Kurtaj.

Kurtaj je bio nekadašnji komandant brigade tzv. OVK u Kačaniku, odnosno brigade Agim Bajrami.

On je tokom svedočenja govorio da se ne seća šta je ranije govorio tužiocima, istakao je i da knjiga koju je pisao o ratu i organizaciji koja je postojala u tzv. OVK nije istinita, da je rat bio davno, pa se mnogo toga i ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << seća.

"Ko je Agim Čeku?" pitao je tužilac svedoka na početku.

"Bio je pripadnik OVK", odgovorio je svedok i dodao da nije znao da je on imao funkciju u glavnom štabu OVK, a da je to saznao tek "krajem rata".

Tužilac ga je podsetio da je ranije u davanju iskaza, a i početkom februara u sudnici, rekao da ga je komandat štaba Čeku postavio na čelo brigade, a posle smrti komandanta Ćamilja Iljazija, i da je na toj poziciji bio do juna 1999. godine.

"Verovatno se radi o mom propustu", odgovorio je Kurtaj.

"A, zašto niste uneli ispravke u izjavu kada smo vam rekli da to možete da uradite?" pitao je tužilac.

"Ne sećam se" odgovorio je.

Tužilac ga je zatim podsetio na njegove reči da ga je Čeku u telefonskom razgovoru imenovao za komandanta do "oslobođenja Kosova", ali je on opet ponovio da naloga da bude komandant nije bilo.

"Kako sada tvrdite da niste bili komandant, a rekli ste u sudnici da ste bili?" insistirao je tužilac.

"Ne sećam se tog dela, nisam ni znao da je Čeku bio komandat", govorio je Kurtaj.

Tužilac je zatim pitao svedoka da li je on pisao knjigu o borbi tzv. OVK i u kojoj je još jednom rekao da je postavljen za komandanta brigade "Agim Bajrami" po nalogu Čekua.

"Napisao sam knjigu kako sam želeo, a ne onako kako je bilo. To je uveličano, ulepšano, nije tako bilo. Preterao sam, ulepšao sam, hteo sam da napišem knjige za buduće generacije", rekao je svedok.

"Šta ste ulepšali?" tražio je tužilac pojašnjenje.

"Rekao sam da sam izabran po naređenju glavnog štaba, a nije ga bilo. Moj cilj je bio da prestavim organizaciju i način vođenja rata. Nisu to činjenice što sam napisao. Nije tako bilo", pravdao se svedok, koji, ipak, nije mogao da ospori neka dokumenta iz njegove knjige koja ukazuju da je u tzv. OVK postojala organizovana struktura i hijerarhija.

On je govorio i da se ne seća mnogih detalja, jer je to bilo davno. Takođe je dodao da je bilo svakodnevnih borbi i da "nisu imali luksuz da pišu naređenja i usvajaju planove".

"Da li ste nekom iz svoje brigade govorili šta treba da rade, jer su bile borbe u toku. Da li ste slali informacije u zonu Nerodimlje šta se dešava na terenu" pitao je tužilac.

"Svi su znali šta treba da rade, šta su njihovi dužnosti, imali su položaj na terenu i trebalo je da brane teritoriju. Bilo je nemoguće da odemo peške do komande. Nisam imao telefon", istakao je Kurtaj i dodao da u operativnoj zoni Nerodimlje njegov nadređeni bio komandant Šukri Buja.

Posle kraja rata, rekao je, bio je Uroševcu i imao je zadatak "transformisanja OVK u Kosovski zaštitni korpus".

Advokati odbrane Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija insistirali su da se knjige ne uzima kao dokaz, jer je svedok rekao da ono što je napisao nije istina.

Kurtaj se u javnosti u Srbiji spominjao na Badnji dan prošle godine kada je njegov sinovac Azem Kurtaj, pripadnik takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, u selu Gotovuša kod Štrpca upucao malog Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21). Prema informacijama srpske policije učestvovao je u napadima na naše policajce na KiM.

Svedok je sada zaposlen u Ministarstvu odbrane lažne države, u odeljenju za planiranje.

"Četvorka" se tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja, protivpravna zatvaranja u logorima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.