Kursevi za siguran upis

Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kursevi za siguran upis

Visoke školarine razlog su što se budući brucoši već uveliko pripremaju za upis na fakultete koji ih očekuje tek u junu. Najveći broj njih odlučuje se za pohađanje priprema koje se organizuje na samim fakultetima.

Pripremna nastava na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu počela je još u oktobru prošle godine. Srednjoškolci su, kažu na fakultetu, veoma zainteresovani za program kursa koji obuhvata crtanje, logiku prostora, stereometriju i uvod u arhitekturu, a koji u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << celosti košta 350 evra. Budući studenti arhitekture kažu da im je cilj da „upadnu" na budžet i tako izbegnu plaćanje školarine koja iznosi 240.000 dinara.

- Kurs se odvija u blokovima, svakog vikenda, tokom osam meseci. Svaki blok traje 10 časova, a cena jednog bloka je 35 evra u dinarskoj protivvrednosti, plus PDV. Zainteresovanost kandidata je velika, imamo srednjoškolce koji na nastavu dolaze iz Crne Gore i Republike Srpske. Za one koji ne mogu da pohađaju nastavu tokom godine organizovaćemo ubrzane jednomesečne kurseve pred početak prijemnih ispita - kažu na Arhitektonskom fakultetu.

Pripremnu nastavu iz matematike i fizike, namenjenu budućim studentima tehničkih fakulteta, organizuje i Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Nastava je počela u novembru i trajaće do 15. juna 2008. godine. Cena kursa je 19. 470 dinara po predmetu ako se plaća odjednom ili 21.830 dinara ako se iznos plaća u ratama.

- U okviru kursa predviđen je i probni test na kojem će budući brucoši moći da provere svoje znanje - kažu na Elektrotehničkom fakultetu.

Pripremnu nastavu budući brucoši mogu da pohađaju i na beogradskom Ekonomskom fakultetu. Nastava će moći da se prati u januaru, maju i junu, a cena kursa iz jednog predmeta je 2.500 dinara, dok za časove iz dva predmeta treba izdvojiti 3.900 dinara. Na Farmaceutskom fakultetu budući brucoši mogu da pohađaju pripremnu nastavu iz matematike i hemije, a cena kursa iz jednog predmeta (80 časova) iznosi 20.000 dinara. Pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita iz matematike organizuje Građevinski fakultet. Kurs počinje 9. februara, a traje 35 časova.

Za prijave za pripremnu nastavu još nije kasno, a fakulteti stalno primaju nove polaznike.

Pripremnu nastavu za upis na fakultete na kojima je tradicionalno najteže položiti prijemne ispite organizuje i Centar za obuku „Ekilibrio" u Beogradu.Raspored pohađanja pripremne nastave usklađuje se sa obavezama koje učenici imaju u školama i realizuje se uglavnom vikendom.

Pripremna nastava

Fakultet cene

Arhitektonski fakultet 350 evra

Elektrotehnički fakultet 19.470 dinara

Ekonomski fakultet 2.500 do 3.900 dinara

Farmaceutski fakultet 20.000 dinara

Matematički fakultet 150 evra

Mašinski fakultet 6.000 dinara

Medicinski fakultet 350 dinara za jedan čas

*Cene zavise od predmeta i broja časova predviđenih kursom

Veća prolaznost

Prema podacima Centra za obrazovanje „Đuro Salaj" u Beogradu, prolaznost na prijemnim ispitima za sve srednjoškolce koji pohađaju pripremnu nastavu veća je za 62 odsto na fakultetima likovne i primenjene umetnosti do 100 odsto na tehničkim fakultetima. Cene pripremne nastave koju organizuje Centar „Đuro Salaj" zavisi od oblasti i fonda časova, a kreću se od 10.500 do 17.850 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.