Kurdi preuzimaju naftu, vojska se raspada

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi preuzimaju naftu, vojska se raspada

Dva naftna polja u Iraku su u rukama iračkih Kurda, koji su u sve većem sporu sa vladom u Bagdadu. Iračka vojska se raspada - od 700.000 vojnika, dezertiralo 10 odsto.

Kurdski borci u Iraku preuzeli su kontrolu nad rafinerijama u naftnim poljima Baj Hasan i Kirkuk na severu zemlje, javlja Bi-Bi-Si, pozivajući se na iračke i kurdske izvore.

Iračko ministarstvo za naftu osudilo je zauzimanje rafinerija, navodeći da su od kurdskih boraca očekivali da "podrže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snage bezbednosti u pružanju otpora terorističkim grupama, umesto što koriste situaciju da zauzmu naftna polja".

Kurdski poslanici takođe su se povukli iz iračke centralne vlade u Bagdadu. Oni su to učinili pošto je irački premijer Nuri el Maliki optužio Kurde za skrivanje ekstremista.

Istovremeno, oko 400 pripadnika iračke vojske, uglavnom šiita, napustilo je rafinerije, pridružujući se redovima hiljada dezertera, pošto je Islamska država Irak i Levant počela da zauzima teritoriju severnog Iraka prošlog meseca.

U prethodne tri nedelje, skoro desetina od 700.000 vojnika je skinulo svoje uniforme, piše Vašington post.

Irački zvaničnici procenjuju da bi taj broj mogao da bude i veći od 90.000.

Zato vlada u Bagdadu ubrzano vrši osnovnu vojnu obuku hiljada novih regruta, učvršćujući pritom savez sa Iranom koje podržava šiitske borce.

Stručnjaci i irački vojnici, međutim, smatraju da je malo verovatno da će dodatne snage ispraviti propuste koji su doprineli raspadu vojske, navodi Vašington post.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurdi preuzimaju naftu, vojska se raspada

Izvor: RTS, 12.Jul.2014, 15:29

Dva naftna polja u Iraku su u rukama iračkih Kurda, koji su u sve većem sporu sa vladom u Bagdadu. Iračka vojska se raspada - od 700.000 vojnika, dezertiralo 10 odsto...Kurdski borci u Iraku preuzeli su kontrolu nad rafinerijama u naftnim poljima Baj Hasan i Kirkuk na severu zemlje, javlja Bi-Bi-Si,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.