Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi locirali Abu Bakra al Bagdadija, čekaju "signal"

Na najbližoj bezbednoj tački prema teritorijama koje drži Islamska država, vojnici kurdskih Pešmerga jedinica mogu da osete da je neprijatelj tu.

¿Quién es Abú Bakr al Bagdadi? El objetivo número uno de los Estados Unidos https://t.co/klElZai0LD pic.twitter.com/2c3hvTEXfc

To se navodi u reportaži Gardijana sa deset kilometara udaljenosti od Sindžara, planine koja se prva našla na putu planova ekstremista za formiranje kalifata.

Kretanjem prema gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Badž i Bilidž, operativci Pešmergi i pripadnici obaveštajnih službi tragaju za liderom Islamske države, Abu Bakrom al Bagdadijem.

Više od dve godine vođa džihadista uspeva da se sakrije, u nekoliko navrata je izbegao smrt, a i dalje se leči od teške povrede kičme, zadbojene u jednom raketnom napadu.

Navodno se više od šest meseci nije pomerio iz grada Badža, ali je sada ponovo aktivan i u proteklim nedeljama je cirkulisao na teritoriji između Badže i Tal Afara. Obaveštajci kažu da često odlazi i u Mosul, nezvaničnu prestonicu Islamske države u Iraku.

Pročitajte još:

“Imamo tačne informacije da je pre dva meseca došao u Badž kako bi posetio jednog od vođa Islamske države, takozvanog Valija. Plemena ga veoma poštuju, lojalni su mu. Znamo da je on u gradu. Kada treba da dođe, konfiskuju se svi telefoni nekoliko sati pre njegovog pojavljivanja. Ne žele da bilo ko telefonira u tim trenucima“, naveo je jedan od zvaničnika kurdske milicije.

Za dve godine rata sa Islamskom državom, više od 15 visokih zvaničnika je ubijeno, uključujući i Bagdadijeve zamenike Abu Muslima al Turkmanija, Abu Alija al Anbarija, Omara al Šišanija, Abua Malika i brojne lidere u provincijama Anbar i Nineve.

Kurdi se nadaju da će ponovo dobiti informacije kada Bagdadi bude došao u grad gde su mu “svi lojalni“.

"Neki i nisu", zaključio je jedan od kurdskih komandanata.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SPREMA SE UŽAS: Steže se obruč oko ozloglašenog PRVOG ČOVEKA ISIS-a!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Maj.2016

Na najbližoj bezbednoj tački prema teritorijama koje drži Islamska država, vojnici kurdskih Pešmerga jedinica mogu da osete da je neprijatelj tu. Kretanjem prema gradovima Badž i Bilidž, operativci Pešmergi i pripadnici obaveštajnih službi tragaju za liderom Islamske države, Abu Bakrom al...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.