Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Otvoriti novo poglavlje na Balkanu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da današnja presuda Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu pruža mogućnost za novi početak i zajedničko savladavanje istorije.

"Da bi takav projekat pomirenja mogao da uspe od velikog je značaja aktivno uključenje civilnog društva“, naveo je Kurc u saopštenju povodom odbijanja tužbe Srbije i Hrvatske pred MSP-om.

Kurc je naglasio da je u mnogim razgovorima sa političarima i građanima regiona saznao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da postoji velika želja da se prevaziđe teret prošlosti.

"Imam uverenje da će ova šansa biti odgovarajuće iskorišćena“, istakao je šef austrijske diplomatije, dodajući da u prioritetne probleme između Srbije i Hrvatske spada, između ostalih, spor oko granica, kao i razrešenje sudbine nestalih lica.

Pomirenje između zemalja zapadnog Balkana već godinama je aktivno podržano od strane Austrije kroz konkretne projekte, ali i putem podrške u približavanju EU, dodao je Kurc u saopštenju.

Austrijska vlada će, kako je podsetio, s tim u vezi 27. avgusta u Beču organizovati Samit šefova država i vlada, kao i diplomatija i ministara ekonomije Balkana, kao nastavak prošlogodišnjeg Berlinskog samita iniciranog od strane nemačke kancelarke Angele Merkel.

"Pored izgradnje saobraćajne infrastrukture u regionu će na samitu u Beču biti reči i o pojačanoj regionalnoj saradnji. Time zemlje zapadnog Balkana mogu zajedno raditi na svojoj evropskoj budućnosti“, porucio je Kurc.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.